OMV se aşteaptă la încetinirea cererii de ţiţei pe plan global. Ne aşteptăm la fuziuni şi achiziţii – CEO Rainer Seele

Cererea globală de ţiţei va înregistra în 2019 unul din cele mai lente ritmuri de creştere din ultimii ani, din cauza încetinirii economiei mondiale, a afirmat luni directorul general al OMV AG, Rainer Seele, în marja Congresului Mondial al Energiei de la Abu Dhabi, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 09 sept. 2019, 08:45
OMV se aşteaptă la încetinirea cererii de ţiţei pe plan global. Ne aşteptăm la fuziuni şi achiziţii - CEO Rainer Seele

Apatia de pe pieţele energetice va stimula procesul de fuziuni şi achiziţii (M&A) în industrie, a previzionat şeful grupului energetic austriac.

„Există semnale de pe pieţele noastre de consum că industria noastră ar trebui să se pregătească pentru un ritm mai lent de creştere a economiei mondiale, ceea ce se va translata în zile mai dificile”, a avertizat Rainer Seele.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului s-a tranzacţionat în ultimele săptămâni la aproximativ 60 de dolari, în scădere faţă de nivelul de vârf din 2019, de 75 de dolari, după ce avansul economic mai lent a eclipsat livrările mai reduse din ţările afectate de sancţiuni internaţionale – Iran şi Venezuela.

Seele se aşteaptă la o scădere a cererii global de ţiţei sub un milion de barili (bpd) anul acesta, pentru prima dată după mulţi ani. Şi tendinţa va continua în 2020″, a apreciat şeful OMV.

Acesta a explicat că preţurile mai reduse vor ajuta la reechilibrarea pieţei deoarece îi vor determina e producătorii care au costuri mai ridicate, inclusiv firmele din SUA care exploatează şisturile bituminoase, să-şi ajusteze planurile. „Există previziuni că producţia de ţiţei a SUA s-ar putea înjumătăţi curând”, a declarat Steele.

Între timp, preţurile activelor energetice vor scădea, a estimat şeful OMV.

„Industria ar trebui să se pregătească pentru consolidare. Piaţa de fuziuni şi achiziţii s-ar putea relansa deoarece activele vor avea preţuri mai rezonabile”, a afirmat Steele, dând asigurări că OMV ia acum o pauză pe segmentul M&A.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...