OMV se va retrage din ţările unde realizează o producţie mai mică de 20.000 de barili pe zi
‘În paralel cu extinderea marilor depozite din Norvegia sau România va avea loc şi o consolidare, adică o retragere de pe micile pieţe, unde realizăm o producţie mai mică de 20.000 de barili pe zi’, a declarat Gerhard Roiss, cel care începând din luna iulie va fi înlocuit de Rainer Seele. Întrebat care sunt, concret, ţările vizate de o posibilă retragere, Roiss a refuzat să dea un răspuns precis. ‘Nu vreau să menţionez nicio ţară anume pentru că acolo lucrează oameni şi trebuie procedat cu atenţie’, a spus Roiss.
În perioada ianuarie-martie 2015, OMV a avut o producţie de hidrocarburi de 303.000 de barili echivalent petrol pe zi, faţă de 318.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul patru din 2014 şi 311.000 de barili echivalent petrol pe zi în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, producţia de hidrocarburi realizată de Petrom a crescut la 184.000 de barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru din acest an, de la 182.000 de barili echivalent petrol pe zi în precedentele trei luni şi în perioada similară a anului trecut, scrie Agerpres.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane barili echivalent petrol. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 780 benzinării.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.