OMV şi Gazprom au semnat un acord de bază cu privire la schimbul de active

Economica.net
14 12. 2016
omv_gazprom_48617300

Potrivit termenilor acordului, Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia. Acordul depinde de semnarea documentelor finale şi aprobarea organismelor de reglementare.

‘Semnarea acestui acord de bază este un nou pas în dezvoltarea unui parteneriat de durată între OMV şi Gazprom. Prin acest acord, OMV a pus bazele pentru a-şi atinge una din cele mai importante obiective strategice. Acest proiect ne va creşte în mod substanţial baza de rezerve’, a declarat directorul general de la OMV, Rainer Seele.

‘Practic, parametrii de bază ai acordului au fost stabiliţi. Intenţionăm să convenim şi să semnăm documentele finale până la mijlocul lui 2017’, a spus la rândul său Alexey Miller.

În luna februarie a acestui an, OMV a anunţat că Rusia va fi noua regiune cheie pentru dezvoltarea grupului, alături de Emiratele Arabe Unite şi Iran. În prezent, producţia OMV se bazează în mare parte pe zăcămintele mature din Austria şi România, iar în următorii patru ani grupul trebuie să-şi dubleze rata de înlocuire a zonelor de producţie până la 100%.

De asemenea, Rainer Seele a avertizat anterior că dacă schimbul planificat de active cu Gazprom pentru o participaţie la câmpul siberian de gaze Urengoy va eşua, producţia de petrol şi gaze a grupului austriac ar putea stagna la 300.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,3572% alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).