OMV, Total şi Repsol vor fora două sonde de explorare în apele bulgăreşti ale Mării Negre
Potrivit comunicatului, asociaţia prin participaţiune din blocul de explorare 1-21 Han-Asparuh din largul Bulgariei, care include partenerii OMV (30% – în prezent operator), Total (40% – operator al fazei de forare) şi Repsol (30%), a finalizat pe 16 ianuarie cea mai amplă campanie de colectare seismică 3D din întreaga Mare Neagră.
Activităţile de colectare seismică au durat 210 zile, iar studiul 3D este complementat de un studiu seismic 2D de 3.000 de kilometri, ce a fost finalizat în octombrie 2013.
‘Suntem încântaţi de finalizarea acestei etape extrem de importante în faza de explorare a blocului Han-Asparuh. Interpretarea informaţiilor ne va permite nouă şi partenerilor noştri să stabilim locaţiile pentru forare pentru cele două sonde de explorare planificate pentru 2015 ?i 2016, destinate evaluării posibilelor resurse de hidrocarburi din această parte a Mării Negre’, a declarat Jaap Huijskes, membru al Consiliului de Administraţie al OMV, responsabil de activitatea de Explorare şi Producţie.
Blocul 1-21 Han-Asparuh este localizat în zona extrateritorială a sectorului bulgăresc, în vestul Mării Negre, şi are o suprafaţă de 14.220 de kilometri pătraţi, cu adâncimi de până la 2.200 de metri.
OMV este acţionarul majoritar al OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească.
OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil explorează blocul de mare adâncime Neptun din apele româneşti ale Mării Negre, unde estimează rezerve de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze după forajul unei prime sonde de explorare, în 2012.
În acest an este estimată forarea celei de-a doua sonde în perimetrul Neptun, iar, dacă zăcămintele se vor dovedi comerciale, producţia de gaze ar putea începe în 2019-2020.