OMV va plăti 1,75 miliarde de euro pentru un sfert dintr-un zăcământ de gaze naturale din Rusia

Economica.net
06 03. 2017
Gazprom

Tranzacţia ar urma să se finalizeze până la sfârşitul anului şi va avea efect retroactiv de la 1 ianuarie 2017, au anunţat duminică OMV şi Uniper în două declaraţii separate.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat anul trecut pentru Reuters că Uniper şi-ar putea scoate la vânzare participaţia de 24,99% deţinută la zăcământul Yuzhno Russkoye, pentru 1,7-2,5 miliarde de dolari. Printre co-proprietarii zăcământului se află Gazprom şi Wintershall, divizie a BASF.

‘Această achiziţie va construi o nouă zonă de bază în portofoliul nostru Upstream (explorare şi producţie) – Rusia – adăugându-se 100.000 de barili echivalent petrol pe zi (boe/d) la producţia OMV’, a afirmat directorul general al grupului austriac, Rainer Seele.

Tranzacţia va reduce costurile de producţie ale OMV, care va putea primi pe termen mediu dividende estimate la aproximativ 200 de milioane de euro pe an.

Producţia se ridică la 25 de miliarde metri cubi pe an, iar zăcământul reprezintă principala sursă de alimentare a gazoductului Nord Stream, care aprovizionează direct Germania cu gaze ruseşti.

Cheltuielile de investiţii se vor ridica la 20 de milioane de euro până în 2043, când expiră licenţa zăcământului, a anunţat OMV, adăugând că tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile ruse şi de co-acţionari.

Pentru Uniper, tranzacţia reprezintă un mare pas înainte spre îndeplinirea obiectivului de a vinde active în valoare de cel puţin două miliarde de euro până în 2018.

‘Chiar şi după vânzarea participaţiei deţinute la Yuzhno-Russkoye vom rămâne activi pe piaţa energiei din Rusia, unde generăm aproximativ 5% din producţia de electricitate prin participaţia majoritară pe care o deţinem la Unipro’, a afirmat şeful Uniper, Klaus Schaefer.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al companiei Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Conform raportului pentru anul trecut al grupului OMV Petrom, producţia totală de hidrocarburi a fost de 174.100 barili pe zi, din care producţia în România a reprezentat 165.800 barili pe zi.