OMV vrea o licenţă de export pentru a dezvolta proiectul „Neptun” din Marea Neagră

Economica.net
20 12. 2017
norway_aker_to_tie_dagny_gas_production_into_sleipner_50063500

În opinia lui Rainer Seele, proiectul ‘Neptun’ este deosebit de important pentru OMV Petrom deoarece îi va îmbunătăţi rezervele şi îi va majora producţia de gaze naturale. Dificultatea acestui proiect este legată de vânzarea volumelor mari de gaze, care sunt atât de mari încât ‘nu pot fi consumate nici măcar de piaţa românească’. De aceea, directorul OMV susţine că este necesar ca Guvernul român să acorde o licenţă de export. ‘Fără export, dezvoltarea zăcământului de gaze nu este posibilă’, subliniază directorul OMV.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, producţia anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi.

La nivel general, Rainer Seele a subliniat că strategia viitoare a grupului austriac OMV nu se va mai baza atât de mult pe afacerile din Europa ci pe o mai mare internaţionalizare. Noua strategie urmează a fi prezentată acţionarilor în luna martie 2018, cu ocazia Capital Markets Day.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârşitul lunii septembrie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.