One United a împrumutat 50 de milioane de euro de la Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre

16 02. 2021
image_1541_0x600_00_85_24089200

Este a doua finanțare acordată de Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre unei companii româneşti cu activități în imobiliare. Anul trecut, banca a investit 35 de milioane de euro în emisiunea de obligațiuni în valoare de 400 de milioane de euro, lansată de Globalworth. Veniturile obținute din subscripția Băncii vor fi folosite pentru dezvoltarea și construcția de spații de birouri în București

Costul total al proiectului One Tower este de 54 de milioane de euro, iar o parte din împrumut va fi utilizată pentru refinanțarea costurilor proiectului suportate până acum de către acționari. Finanțarea este acordată pe o perioadă de 11 ani și va fi folosită în totalitate până la finalul anului și rambursată ulterior până la maturitate.

Clădirea „One Tower”, care urmează să fie inaugurată în prima jumătate a anului, face parte dintr-un proiect mai mare de întinerire urbană care implică și o componentă rezidențială și care vizează obținerea certificării globale WELL pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. De asemenea, va primi certificarea LEED Platinum-4 verde, cel mai strict standard de mediu din lume pentru clădiri. 

„Ne bucurăm că prin această operațiune primim votul de încredere al unei importante instituții financiare internaționale, o confirmare a eforturilor noastre de a dezvolta proiecte imobiliare durabile la standarde internaționale pentru piața din România. Este o acțiune importantă și în același timp o premieră pentru grupul One, care a apelat până acum la alte soluții de finanțare. Capitalul va fi folosit pentru a finaliza investiția și a refinanța costurile de construcție anterioare ale clădirii de birouri One Tower „, a declarat Andrei Diaconescu, co-fondator One United Properties.

Clădirea are 16 etaje, o suprafaţă de aproape 24.000 de mp şi este închiriată în proporţie de 65%.

„În general, banca nu finanțează proiecte imobiliare rezidențiale. În România, piața imobiliară comercială (segmentul de retail și de birouri) a fost afectată negativ de pandemia globală, totuși analiștii așteaptă recuperarea acesteia, în special pentru proiecte „ecologice” de înaltă calitate”, au transmis pentru ECONOMICA.NET reprezentanții băncii. 

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a mai acordat în trecut credite companiilor Olympus (30 mil. euro), Petrom (25 mil. euro), Alro/Vimetco (60 mil. euro). Banca a aprobat un număr de 42 de operațiuni, cu o valoare totală de peste 600 de milioane de euro pentru companiile din România, cele mai multe fiind pentru instituțiile din sectorul bancar.

Alături de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Rusia, Turcia şi Ucraina, România este membru al BSTDB. Banca sprijină sectoarele publice și private din țările respective cu credite, și garanții.