One United Properties prezintă lista cu litigiile importante în care este implicată, după cea mai recentă cerere de anulare a PUZ-ului și autorizației de construire pentru proiectul One Modrogan

18 11. 2021
one moddrogan

Șapte societăți ale One United Properties, prin care sunt construite proiectele imobiliare, au fost chemate în instanță în ultimii ani. Reclamanții cer anularea autorizațiilor de construcție, a PUZ-urilor, și chiar a contractelor de vânzare-cumpărare de teren. Cel mai recent dosar a fost depus luna aceasta la Tribunalul București, iar dezvoltatorul a prezentat lista cu cele mai importante litigii, care poate fi consultată și aici.

One Modrogan

Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultura a cerut luna aceasta în instanță anularea PUZ-ului și a autorizației de construcție pentru proiectul One Modrogan pe care One United Properties îl construiește lângă Parcul Kiseleff și Bulevardul Aviatorilor din București. Este cel mai recent dosat în instanță înregistrat pentru dezvoltator, care a făcut publică o listă cu cele mai importante litigii, publicată pe Bursa de la București.

One Modrogan va avea la finalizare în T4 din 2022 47 de apartamente. Recent, dezvoltatorul a anunțat că anul acesta a vândut 10 apartamente din proiect, față de cinci unități în primele luni din 2020. Pentru apartamentele pentru care s-au înregistrat pre-contracte, One United a încasat avansuri de peste șapte milioane de lei la finele lunii septembrie 2021.

La începutul acestui an, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand anunța că va cere prefectului Capitalei anularea autorizației de construire și va sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții, potrivit Hotnews.

One Peninsula

Victor Ciorbea și Lacrima Ciorbea, împreună cu mai multe persoane fizice au cerut în 2019 sa solicitat „anularea autorizației de construire, a certificatelor de urbanism și a avizului de defrișare emise pentru proiectul One Peninsula. Ulterior, prin cererea de completare, s-a solicitat și anularea documentațiilor de urbanism și a actului emis de Agenția pentru Protecția Mediului București, care stau la baza emiterii autorizației de construire pentru proiectul One Peninsula”, potrivit documentului citat. Litigiul se află în faza de fond, iar următorul termen este stabilit pentru mâine, 19 noiembrie. 

În luna iulie a acestui an a fost înregistrat recursul la Curtea de Apel. „În faza de fond, la data de 07.06.2021, cererea de chemare în judecată a fost respinsă în întregime ca neîntemeiată. Împotriva acestei sentințe au formulat recurs reclamanții, iar în prezent se lucrează la pregătirea întâmpinării”, se mai arată în anunț, iar pentru acest dosar nu a fost încă stabilit un termen. 

În primele nouă luni, dezvoltatorul a vândut 31 de apartamente din proiect. Pe 30 septembrie, One Peninsula a semnat un contract de împrumut în sumă maximă de 15 milioane de euro cu First Bank SA. Perioada de împrumut este de 36 de luni începând cu 01 octombrie 2021, iar până la 30 septembrie 2021, filiala nu a tras nicio sumă din facilitatea de credit, se arată în raportul financiar al dezvoltatorului publicat recent la Bursa de la București. Valoarea avansurilor încasate de la clienți pentru apartamente în acest proiect a fost la finele luni septembrie de 74,5 milioane de lei.

One Cotroceni Park

Patru dosare au fost înregistrate la Tribunal în care One Cotroceni Park unde este pârâtă. Reclamantul este societatea CALOR, care are o dispută de mai mulți ani cu Theda Mar, firma fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu. Unul dintre aceste dosare este suspendat. 

„Obiectul acestui litigiu este reprezentat de o dispută complexă privind validitatea mai multor titluri de proprietate ale Theda Mar asupra unor loturi din zona proiectului imobiliar, inclusiv loturile cumpărate de One Cotroceni Park. Aceste titluri au rezultat din mai multe operațiuni de dezmembrare, a căror legalitate o contestă Calor S.R.L. Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” S.A. a fost introdusă în acest litigiu, având în vedere și existența unor linii de cale ferată dezafectate (nefuncționale) pe teren”, potrivit anunțului One United.

Prin celelalte dosare se cere anularea conractelor de vânzare dintre One Cotreoceni și firma lui Adriean Videanu.

Anul acesta a început construcția apartamentelor din cadrul proeictului mixt. Din cele peste 800 de apartamente, One United a vândut 385 de unități. 149 de milioane de lei reprezintă avansurile încasate pentru apartamente de aici. În iulie, compania a anunțat încheierea unui acord de finanțare de până la 78 milioane de euro pentru componenta de birouri în cadrul One Cotroceni Park.

One Mircea Eliade și One United Tower

Asociațiile Mișcarea Civică Miliția Spirituală, Salvați Bucureștiul și SOS Orașul au cerut în patru dosare anularea acordului de mediu aferent primei autorizații de construire obținute pentru proiectul One Floreasca City din București, anularea primei autorizații de construire, anularea PUZ și anularea primei autorizații de construire și anularea celei de-a doua autorizații de construire. Două dintre dosare sunt suspendate (aici și aici), iar celelalte au ca termen 24 februarie 2020 și 25 noiembrie 2021. 

One United Properties SA

Dezvoltatorul mai are patru dosare prin care intervenientul Marian Cristian Mocanu cerea intervenții în cererea de înregistrare la Registrul Comerțului a hotărârii AGA din 10 septembrie 2021, privind clasele de acțiuni și invitatul permanent.

Neo Mamaia

Un alt litigiul vizează anularea autorizației de construire emise de Primarul Municipiului Constanța pentru proiectul Neo Mamaia. Asociația
Constanța Altfel a invocat în principal „aspecte de nulitate care ar rezulta din pretinsa nelegalitate a documentațiilor de urbanism ce studiază terenul aferent proiectului”, potrivit dezvoltatorului.

„Dosarul se află în faza de fond. La data de 25.02.2020, dosarul a fost suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului 968/118/2019, care privește anularea mai multor documentații de urbanism ce studiază orașul Constanța și stațiunea Mamaia. Cererea de chemare în judecată din dosarul 968/118/2019 a fost respinsă ca nefondată în totalitate la data de 26.10.2020, iar recursul a fost respins ca nefondat la data de 21.10.2021. Soluția fiind definitivă, s-a formulat cerere de repunere pe rol a dosarului privind anularea autorizației de construire, următorul termen fiind stabilit pentru data de 07.12.2021”, mai arată anunțul.

Dezvoltatorul imobiliare One United Propertie a realizat în primele nouă luni din acest an un profit de 191,2 milioane de lei, de aproape trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele financiare ale companiei remise Brusei de la București.