Ce e de făcut în momentul de față? În primul rând, trebuie să implementăm cu succes toate piesele unui puzzle foarte complex adoptat deja în mandatul ce s-a încheiat. Punerea în aplicare, trebuie să accelereze implementarea de noi tehnologii durabile și curate bazate pe gaz pentru sectoare industriale ce nu pot fi electrificate și să renunțăm la cărbune pentru generarea de energie electrică.
Toate acestea vor necesita investiții uriașe. Evident, există deja finanțarea prin ETS din fondul de tranziție și inovație precum și viitorul fond pentru o tranziție justă. Vom integra și extinde de altfel în mod semnificativ sprijinul european pentru cercetare și tehnologie în noul cadru financiar multianual. Asta ne va permite să renunțăm la modelele de business depășite pentru a rămane liderul global în soluții curate. Dar finanțarea publică nu va fi niciodată suficientă. Investitorii privați și industria în general trebuie să se alăture viziunii noastre pentru o Europă curată și prosperă și trebuie să investească în ea. Trebuie să lucrăm împreună cu industria nu împotriva ei!
Prin urmare, așa numitul Green New Deal oferă oportunitatea perfectă de a legifera acest parteneriat pentru investiții la nivel european. Este șansa noastră să fim atractivi pentru inovatori și investitori. Noul deal trebuie să pornească de la Fondul European pentru Investiții Strategice și să extindă sfera instrumentelor financiare, prin crearea unei noi clase de produse financiare a proiectelor durabile europene. De asemenea, ar trebui să se prevadă o taxonomie pentru investiții care nu discriminează între tehnologii sau surse de energie. Această taxonomie să considere noile tehnologii ale gazului (hidrogen și CCS) a fi durabile, cel puțin inițial, pentru a facilita substituirea rapidă a cărbunelui. New Deal trebuie să fie unul dintre sectoarele în care finanțele, industria, tehnologia și politicile de clima se întâlnesc și cooperează.
În afară de aceasta, trebuie să eliminăm și toate barierele pieței energetice comune pentru a extinde hub-urile energetice, pentru a oferi acces la energie mai curată pentru fiecare cetățean. Trebuie să ne asigurăm că noile modele de afaceri se extind rapid în toate statele membre. Și mai trebuie să accelerăm digitalizarea completă a industriilor și serviciilor, deoarece această va aduce beneficii uriașe în ceea ce privește eficiență energetică.
Aș spune că ambiția nu este esentială pentru aceste deziderate. Mai degrabă onestitatea. Multe obiective ambițioase au fost ratate în trecut.
Adina Vălean, Președinte Comisia de Industrie, Cercetare și Energie, Parlamentul European