Onofrei, CBRE: Punctele de interes pentru logistica mare vor fi unde se va intersecta A0 cu celelalte autostrăzi

12 05. 2021
depozit

Companiile au închiriat mai multe spații de depozite anul acesta iar demararea lucrărilor de construcție la drumuri importante vor duce la schimbarea hărții intereselor dezvoltatorilor care activează în sectorul logistic și industrial.

“În Varșovia au fost dezvoltatori care au construit spații de clasă A, precum Prologis, care a dezvoltat mai multe locații asemănătoare din punctul de vedere al infrastruturii cu cea a Bucurestiului. Și ceea ce s-a întâmplat este că la un moment dat au început să se facă austostrăzi. Au atât autostrazi mari, cât și autostrăzi de centură sau soluții elegante de centură, și acestea au dus la căderea în desuetitudine a locațiilor inițiale. Și dezvoltatorii care au început să investească și să cumpere terenuri lângă noile artere, au câștigat. Ceea ce sigur, sigur se va întâmpla la noi cu A0. Sunt unele locații care vor supraviețui, cum sunte cele de la km 14 sau 23 de pe A1, dar sunt alte locații care își vor pierde relevanța. Punctele de interes pentru logistica mare vor fi acolo unde se  intersectează A0 cu austostrăzile la iesirea din București”, a declarat pentru Economica.net, Muler Onofrei, Business Development Director în cadrul companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat miercuri, 12 mai, contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord), cu ofertantul declarat câștigător, grupul UMB. Iar pe lângă A0, importante mai sunt și construcțiile drumurilor expres Pitești-Craiova sau București-Alexandria.

Noi hub-uri logistice

Muler a mai declarat în cadrul unui webinar realizat în parteneriat cu Dentos că a început să crească interesul și pentru locații care în trecut nu apăreau pe harta dezvoltatorilor.

„Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în primul trimestru din acest an, vedem noi dezvoltari, de 61.000 de mp finalizați, din care 72% au fost livrați în Timișoara și Cluj, nu București. La Constanța sunt un număr de dezvoltatori care au proiecte, a apărut interesul pentru Bacău, pentru Târgu-Mureș, pentru Craiova, legat de lucrările de infrastructură care se fac sau care sunt în plan”, mai spune Onofrei.

Bucureștiul rămâne cea mai importantă piață, cu mai mult de jumătate din stocul existent.

Noi jucători în piață

Avocații se așteaptă la intrarea unor noi jucători pe piață. Perry Zizzi, Managing Partner al Dentons România și coordonator al departamentului local de fuziuni și achiziții este de părere că România este la acest moment suficient de atractivă pentru investitori care au mers deja în Polonia, Ungaria sau Cehia.

„Este o companie care are în plan să facă din România sediul european, se uită să achiziționeze o platformă existentă, ceea ce ar deveni un producător important și de aceea cred că la acest moment, cu economia care merge relativ bine, comparativ cu celelalte țări europene, este momentul în care investitorii încep să se uite serios la România. Iar acest proiect, dacă se va concretiza, și sunt mulți de dacă, cred că este viitorul”, a declarat Perry Zizzi.

Avocatul mai spune că a avut discutții cu investitori care sunt prezenți în alte părți din Europa, dar nu în România, și asta pentru că nu au avut destule proiecte de cumpărat, lucru care i-a ținut deoparte. Dar, cel mai probabil, aceștia vor intra pe piață în 2022 – 2023. În plus, s-a observat și o creștere a cererii pentru dezvoltarea de centre de date, iar România dispune de două resurse importante, la prețuri mici: apă și curent. Zizzi este optimist și spune că vom vedea câteva proiecte mari de dezvoltări pe partea de centre de date.

Cea mai mare tranzacție de închiriere semnată în primele trei luni din acest an

Corteva Agriscience a semnat cea mai mare tranzacție din primele trei luni ale anului, prin securizarea unui depozit de 23.000 de mp. Un alt retailer important de pe piață, al cărui nume nu a fost făcut public, a pre-închiriat un spațiu de 22.000 de mp pentru un nou centru de distribuție.

În prezent, dezvoltatorii au în construcție spații noi cu o suprafață cumulată de peste 450.000 de mp. Bucureștiul este cea mai activă piață. În jurul Capitalei sunt concentrate aproape 55% din noile spații aflate în construcţie. Alte piețe active sunt cele de la Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, trei dintre cele mai importante piețe logistice regionale, alături de Craiova, unde va fi construit un nou centru logistic pentru Profi.