Primul caz de insolvenţă a unei persoane fizice din România. Cine este primul român care a intrat în faliment
„În această nouă secţiune din cadrul Buletinului Procedurilor de Insolvenţă se publică actele de procedură emise în cadrul procedurii de insolvenţă a persoanelor fizice de către comisiile de insolvenţă, instanţele judecătoreşti, administratorii de procedură şi lichidatorii desemnaţi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în comunicat.
Accesul la această secţiune se asigură pentru debitori, creditori, administratorii procedurii şi lichidatori, cu titlu gratuit, pe fiecare dosar de insolvenţă în care deţin una din aceste calităţi, potrivit ONRC.
Totodată, pentru comisiile de insolvenţă şi instanţele judecătoreşti, accesul se asigură cu titlu gratuit la toate dosarele de insolvenţă, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 419/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, cu modificările şi completările ulterioare.
„Toate persoanele interesate, justificând interesul solicitării, au acces la informaţii din Secţiunea „Debitori – persoane fizice cu obligaţii ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi” a Buletinului Procedurilor de Insolvenţă, copii ale acestuia şi copii de pe actele de procedură publicate, cu respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal”, se arată în comunicat.
De asemenea, ONRC a anunţat că este disponibil un serviciu online prin care se publică informaţii privind numele, prenumele persoanei fizice faţă de care s-a deschis o procedură de insolvenţă, precum şi localitatea şi judeţul în care îşi are domiciliul/reşedinţa, accesul fiind asigurat cu titlu gratuit.
Cine este primul falit pe persoană fizică
Prima persoană fizică ce a căpătat statutul de insolvent este un bărbat din Constanța, potrivit capital.ro. Este vorba despre un investitor în imobiliare, Roşu Adrian. Omul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar doar în primă instanţă, de către Tribunalul Constanţa. Instanţa a decis că el, împreună cu alte două persoane să fie condamnaţi la un total de 60 de ani de închisoare pentru că s-au asociat şi au înşelat aproximativ 200 de persoane.
Sumele pe care oamenii le-ar fi plătit pentru un apartamentele de care nu au mai avut parte variază între 20.000 şi 50.000 de euro, mai arată capital.ro
Decizia judecătoriei Constanţa a fost luată la cererea debitorului care, pe lângă bănci şi firme de recuperare creanţe, are 93 de creditori, majoritatea persoane fizice.