Firma ONT Carpaţi (ONZV, în faliment, delistată) a chemat în judecată SIF2 Moldova, „în calitate de pârât, în cererea având ca obiect de contestarea şi întoarcerea executării” sumei de peste 10 milioane de lei, „încasată de SIF Moldova (SIF2), urmare a realizării unei executări silite asupra conturilor AAAS” (Autoritatea de Administrare a Activelor Statului, fosta AVAS).
ONT Carpaţi este deţinută indirect de Bank of Cyprus, parteneră a Băncii Transilvania (are aproape 10% din acţiunile acesteia). La rândul său, Banca Transilvania este reprezentată în consiliul de administraţie al SIF2.
„SIF Moldova SA are mai multe creante asupra debitorului AAAS. În cadrul procesului de recuperare a creanţelor, SIF Moldova SA a intrat în concurs cu alţi creditori şi a executat parţial din sumele poprite”, explică Gabriel Lupaşcu într-un răspuns dat la întrebările ECONOMICA.NET şi Bursa.
În prezent, „ONT Carpati SA susţine că avea calitatea de creditor şi solicită anularea procesului verbal de executare din 2012 (privind suma executată de peste 10,05 milioane de lei, n.r.), pe considerentul că executorul judecătoresc, care se ocupa de executarea creanţei sale şi/sau executorul judecătoresc care a efectuat distribuirea sumei poprite nu l-au informat (pe reprezemntatmntul ONT, n.r.) şi nu a putut să-şi înscrie creanţa pentru a participa la distribuţia sumei”.
Ca urmare ONT vrea anularea proceselor verbale aferente executării silite „fără a contesta calitatea SIF Moldova SA de creditor al AAAS”, mai spune consilierul juridic al SIF2.
Implicarea SIF Moldova SA „este strict conjuncturală, fiind generată doar de calitatea de creditor al AAAS şi de faptul că a participat, alături de alţi creditori, la distribuirea sumelor prin procesul-verbal contestat de catre ONT Carpati SA.
De asemenea, precizam ca SIF Moldova SA nu are nicio legatură cu nicio altă persoana care figurează ca parte în dosarul respectiv”, se mai spune în răspunsul SIF2.
„În urma derulării litigiilor cu AAAS, SIF Moldova a recuperat până la data de raportare (în exerciţiile financiare precedente) peste 23,1 de milioane de lei. Sumele recuperate influentează veniturile şi profitul perioadei respective”, potrivit oficiallor SIF2.