ONU a cerut creșterea de urgență a ajutorului internațional destinat Somaliei

22 10. 2022
Somalia

Echipele de ajutor umanitar se tem de ce este mai rău. Situaţia riscă să fie mai gravă decât în timpul foametei din 2011, care a ucis 260.000 de oameni, mai mult de jumătate dintre ei copii cu vârsta sub cinci ani.

Fără o creştere rapidă a asistenţei umanitare, „foametea este aşteptată înainte de sfârşitul anului”, a declarat la Geneva Laura Turner, numărul doi din cadrul biroului naţional al Programului Alimentar Mondial (PAM).

După patru sezoane de ploi eşuate la sfârşitul anului 2020 şi cu un al cincilea similar, Somalia riscă să fie grav afectată de foamete.

În toată ţara, 7,8 milioane de oameni, aproape jumătate din populaţie, sunt afectaţi de secetă, dintre care 213.000 sunt în mare pericol de foamete, potrivit ONU.

Fără o acţiune urgentă, starea de foamete va fi declarată în regiunile sudice Baidoa şi Burhakaba între octombrie şi decembrie, a avertizat ONU la începutul lunii septembrie.

În ultimele luni, PAM şi-a extins activităţile în Somalia, ajutând un număr record de persoane. Această criză reprezintă de acum cea mai mare operaţiune a organizaţiei din lume. În septembrie, PAM a distribuit alimente şi bani la aproape 4,2 milioane de oameni din ţară.

„Cu toate acestea, Somalia nu este încă în afara pericolului. Rămânem extrem de îngrijoraţi de situaţia îngrozitoare din ţară şi suntem într-o cursă contra cronometru”, a spus Laura Turner.

Ea a explicat că trebuie atinse trei praguri pentru ca foametea să fie declarată: „Primul este lipsa extremă de hrană. Al doilea este malnutriţia acută, iar al treilea este mortalitatea”.

Sursa foto: Flickr