Chiar dacă acest lucru nu înseamnă sfârşitul Acordului de la Paris asupra climei, „temperaturile caniculare din 2024 cer o acţiune inovatoare în domeniul climei în 2025”, a cerut secretarul general al ONU Antonio Guterres.
Anunţul a fost făcut de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) care a menţionat că 2024 a fost şi primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, un prag care ar putea duce la producerea unor dezastre climatice, conform Reuters.
OMM şi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene au anunţat că schimbările climatice împing temperatura planetei la niveluri ce nu au fost niciodată suportate de omul modern.
„Anunţul de azi al Organizaţiei Meteorologice Mondiale este clar: Încălzirea globală este o realitate”, conform unui comunicat dat publicităţii de secretarul general al ONU Antonio Guterres. „Avem încă timp pentru a evita cele mai grave catastrofe climatice. Dar liderii trebuie să acţioneze acum”, se mai arată în comunicat.
Temperatura medie a planetei a fost în 2024 cu 1,6 grade Celsius mai ridicată decât în perioada 1850-1900, în ”epoca preindustrială”, conform C3S. Fiecare dintre ultimii zece ani a ocupat un loc în topul zece al celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice, conform OMM.
”Traiectoria este pur şi simplu incredibilă”, a declarat pentru Reuters directorul C3S, Carlo Buontempo, adăugând că fiecare lună din 2024 a fost cea mai călduroasă sau a doua ca nivel de căldură de la începutul înregistrărilor meteorologice.
Impactul schimbărilor climatice este în prezent vizibil pe fiecare continent, afectând oameni atât din ţări bogate, cât şi din cele mai sărace, susţine Reuters. Incendiile de vegetaţie care fac ravagii săptămâna aceasta în California au ucis 10 persoane şi au distrus sute de locuinţe. În 2024, Bolivia şi Venezuela s-au confruntat de asemenea cu incendii devastatoare, iar inundaţiile torenţiale au lovit Nepalul, Sudanul şi Spania, în timp ce mii de oamenii au murit în Mexic şi Arabia Saudită din cauza valurilor de caniculă.
Schimbările climatice agravează furtunile şi ploile torenţiale, întrucât o atmosferă mai caldă poate reţine mai multă apă, ceea ce duce la precipitaţii intense. Cantitatea de vapori de apă din atmosfera planetei noastre a atins un nivel record în 2024, mai notează Reuters.
Sursa foto: Flickr