În total, 7.962 de persoane au fost ucise, iar alte 17.811 au fost rănite în aceste violenţe, a anunţat în raportul său actualizat trimestrial Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.
Numărul civililor ucişi a crescut în ultimele trei luni din cauza bombardamentelor pe linia frontului, se subliniază în raport.
De la 16 mai şi până la 15 august, numărul victimelor s-a dublat comparativ cu precedentele trei luni: cel puţin 105 persoane au fost ucise şi 308 rănite, în timp ce bilanţul era de 60 de morţi şi 102 răniţi între februarie şi mai, a precizat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.
‘Retragerea armamentului greu de pe linia de contact între grupurile armate (rebele) şi forţele guvernamentale rămâne parţială’, notează observatorii ONU.
Majoritatea victimelor civile ale bombardamentelor au fost înregistrate în zonele aflate sub controlul separatiştilor, mai afirmă ONU.
Situaţia continuă să fie marcată de confruntări în zonele Doneţk şi Lugansk, alimentate de ‘afluxul continuu de combatanţi străini şi de arme sofisticate şi de muniţii (provenite) din Rusia’, adaugă autorii raportului.
Înaltul Comisariat denunţă de asemenea faptul că Rusia ‘a continuat să trimită convoaie de camioane vopsite în alb fără consimţământul deplin sau inspecţia din partea Ucraina şi fără ca destinaţia lor exactă şi conţinutul lor să poată fi verificate’.
Accesul organizaţiilor umanitare în regiunile Doneţk şi Lugansk a devenit mai complicat, în urma deciziei autorităţilor separatiste de a introduce un proces de înregistrare.
‘De la mijlocul lunii iulie, ajutorul umanitar a fost serios redus, deoarece grupurile armate considerată înregistrarea drept o condiţie prealabilă’, denunţă raportul.
Situaţia populaţiei care trăieşte în apropiere de zona de front se înrăutăţeşte, inclusiv în ceea ce priveşte accesul la apă şi hrană. Circa 3 milioane de persoane locuiesc în regiunile controlate de rebeli.
Raportul vorbeşte despre cazuri de răpire, execuţii, tortură, rele tratamente, agresiuni sexuale, muncă forţată, extorsiune în teritoriile controlate de separatişti. Autorităţile de la Kiev se face de asemenea vinovate de detenţii arbitrare.
ONU denunţă totodată încălcările asupra drepturilor omului în Crimeea, peninsula ucraineană pe care Rusia a anexat-o în martie 2014, comise de autorităţile ruse pentru a-i împiedica pe opozanţi să se exprime, în special organizaţiile minorităţii tătare.