Programul Alimentar Mondial (PAM) intenţionează să livreze alimente pentru cel puţin 5,9 milioane de oameni în lunile următoare, dar are nevoie urgentă de fonduri, a subliniat un purtător de cuvânt.
Agenţia este preocupată de soarta recoltelor din ţara africană, în condiţiile în care cultivarea sorgului, una din culturile de bază ale Sudanului,trebuie să înceapă în iunie, dar, pe lângă dificultăţile provocate de situaţia de securitate, au crescut preţurile pentru seminţe şi îngrăşăminte.
O purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a notat la rândul ei că circa 2,2 milioane de oameni şi-au abandonat casele din cauza luptelor, dintre care 528.000 s-au refugiat în ţări învecinate, în primul rând Egipt, Ciad şi Sudanul de Sud.
Numărul persoanelor strămutate pe plan intern era de 3,7 milioane încă dinainte de izbucnirea actualului conflict, în aprilie.
La Khartoum, doar unul din cinci spitale şi clinici sunt complet operaţionale, luptele împiedicând deplasarea la spitale a personalului şi pacienţilor.
În plus, lipsa de apă potabilă, oamenii fiind nevoiţi să ia apă de băut din râuri, poate duce la răspândirea de boli, avertizează OMS. Mai mult, ar putea apăra cazuri de malarie şi febră dengue, întrucât tratamentele antiţânţari au fost suspendate.
Potrivit Ministerului sudanez al Sănătăţii, 1.073 oameni au murit până în prezent şi alţi 11.704 au fost răniţi în ciocnirile izbucnite în aprilie între armata generalului Abdel Fattah al-Burhan şi paramilitarii din Forţa de sprijin rapid a generalul Mohamed Hamdan Daglo.
Sursa foto: Twitter.com/un_sudan