ONU cere un buget de peste 4 miliarde de dolari destinat sprijinirii palestinienilor în 2025

11 12. 2024
Fasia Gaza Israel Palestina Egipt OMS

Este vorba de a ajuta „întreaga populaţie din Gaza, estimată la 2,1 milioane de oameni, şi 900.000 de oameni din Cisiordania”, a detaliat ONU în apelul său umanitar.

ONU subliniază că necesităţile au crescut în Cisiordania din cauza „deteriorării situaţiei”.

Apelul umanitar subliniază, de asemenea, că ONU şi partenerii săi estimează că sunt necesare cel puţin 6,6 miliarde de dolari (6,3 miliarde de euro) pentru a răspunde la nevoile umanitare a 3,3 milioane de oameni din Gaza şi din Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est.

Dar, pornind de la principiu că actorii umanitari vor continua să fie limitaţi în acţiunea lor, în special din cauza „restricţiilor severe impuse” de Israel, apelul umanitar se concentrează pe „necesităţile cele mai urgente şi critice”.

Astfel, Naţiunile Unite cer 4,07 miliarde de dolari pentru a ajuta 3 milioane de oameni anul viitor, îndemnând totodată Israelul „să îndepărteze toate obstacolele din calea ajutorului şi să faciliteze pe deplin operaţiunile umanitare, inclusiv distribuirea de bunuri esenţiale palestinienilor aflaţi în nevoie”.

Războiul din Fâşia Gaza a fost lansat de Israel după atacul fără precedent asupra teritoriului său de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas din 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu moartea a 1.206 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unei numărători a AFP bazate pe date oficiale şi care îi include pe ostaticii care au murit sau au fost ucişi în captivitate în Fâşia Gaza. În acea zi, 251 de persoane au fost răpite pe teritoriul israelian. Un total de 96 de ostatici au rămas în Gaza, dintre care 34 au fost declaraţi morţi de armată.

Pe de altă parte, ofensiva israeliană a făcut peste 44.800 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii Hamas pentru Gaza, considerate de încredere de ONU.

În apelul său, ONU subliniază că „viteza şi amploarea masacrelor şi distrugerii din Fâşia Gaza sunt fără precedent în istoria recentă”.

„În acelaşi timp, violenţa din Cisiordania s-a intensificat puternic” şi „există un risc considerabil ca şi situaţia din Cisiordania să se agraveze”, adaugă organizaţia.