Drona ‘este un instrument tehnologic esenţial pentru misiunile de teren şi majoritatea misiunilor ar trebui să beneficieze de aceasta’, a afirmat, potrivit AFP, Jane Hotte Lule, coordonatorul grupului de experţi care a elaborat raportul menţionat.
El a recomandat de asemenea crearea de misiuni tehnice speciale care să informeze Consiliul de Securitate al ONU despre situaţiile de criză cu ajutorul imaginilor din satelit şi al altor instrumente moderne de colectare a datelor în timp real.
Recomandările făcute riscă să întâmpine însă anumite reticenţe din partea ţărilor pe teritoriul cărora sunt desfăşurate misiuni de pace ale ONU şi care ar putea vedea în acestea o ingerinţă a ONU în afacerile lor. Şi ţările membre permanente ale Consiliului de Securitate ar putea să nu fie de acord ca alte state membre, mai puţin echipate, să aibă acces prin intermediul acestor mijloace la informaţii pe care în prezent numai ele le pot obţine.
Raportul semnalează faptul că multe din misiunile ONU sunt foarte prost echipate, iar căştile albastre duc lipsă de mijloace de comunicare moderne, însă nu oferă cifre în legătură cu finanţarea acestui program de modernizare pe care îl preconizează. Potrivit lui Jane Hotte Lule, Organizaţia Naţiunilor Unite va face apel în acest sens la statele ei membre.
Numeroase ţări care participă la misiuni de menţinere a păcii sunt îngrijorate pentru securitatea soldaţilor prezenţi în astfel de acţiuni în zone care se confruntă cu anarhie şi situaţii violente, precum Mali sau Republica Centrafricană.
AFP aminteşte că cel puţin 44 de membri ai misiunii de pace desfăşurate în Mali au fost ucişi în nordul acestei ţări din iulie 2013, când a început această operaţiune.