ONU: Numărul refugiaţilor sosiţi în Europa a scăzut, dar persistă abuzurile asupra lor şi numărul mare al deceselor

Economica.net
24 08. 2017
germany_migrants_650x400_81447244624_38995700

Într-un raport făcut public joi, UNHCR a menţionat că traversarea Mediteranei a scăzut drastic în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeaşi perioada din 2016, în principal datorită reducerii cu 94% a numărului de persoane care utilizează traseul maritim din Turcia spre Grecia.

Cu toate acestea, UNHCR arată în raport că traversarea din Africa de Nord spre Italia a rămas la aproximativ acelaşi nivel ca anul trecut.

‘În ciuda scăderii sosirilor, probabilitatea de a muri în rândul persoanelor care doresc să ajungă în Europa este încă alarmant de ridicată’, se spune în raport, adăugând că aproximativ 2.253 de persoane au murit sau au dispărut în mare şi cel puţin 40 au murit pe rute pe uscat spre sau lângă frontierele europene în această perioadă.

Dar în condiţiile în care majoritatea persoanelor călătoresc clandestin, astfel de informaţii sunt greu de confirmat şi aceste estimări pot avea o marjă de eroare ridicată, se adaugă în raport.

Susţinând că violenţa şi abuzurile de-a lungul deplasării sunt ‘răspândite’, în raport se subliniază că mulţi dintre migranţii şi refugiaţii care au ajuns în Italia din Libia au supravieţuit călătoriilor periculoase prin deşert şi abuzurilor ce includ violenţa sexuală, tortura şi răpirile pentru răscumpărare.

Potrivit raportului, una din 39 de persoane riscă să moară în drum spre Italia.

‘Luarea măsurilor de reducere a numărului de refugiaţi şi migranţi care sosesc în Europa, fără a intensifica în acelaşi timp eforturile pentru pace şi dezvoltare este inacceptabilă din punct de vedere moral’, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

‘Nu ne permitem să ignorăm abuzurile care au loc pur şi simplu pentru că nu se petrec în faţa noastră’, a notat el.

Potrivit UNHCR, în timp ce multe dintre aceste persoane caută condiţii de viaţă mai bune, alte mii fug de violenţă sau persecuţie în ţările lor de origine.

Aproximativ 11.400 dintre cei care au ajuns în Italia în prima jumătate a anului au fost copii neînsoţiţi sau separaţi de familiile lor, a afirmat agenţia ONU.

‘În total, peste 40% dintre solicitanţii de azil în Italia în perioada ianuarie-iunie a acestui an s-au calificat pentru o anumită formă de protecţie’, a mai declarat UNHCR în raport.