Pentru a menţine creşterea mercurului din termometre sub 2 grade Celsius, statele vor trebui să-şi tripleze până în 2030 nivelul global al angajamentelor faţă de promisiunile făcute în 2015, la Conferinţa de la Paris privind schimbările climatice (COP21), notează Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Şi chiar să le multiplice cu cinci pentru a nu depăşi +1,5°C, un stadiu care anunţă deja dereglări, se arată în acest al 9-lea raport asupra acţiunii climatice, publicat cu cinci zile înainte de deschiderea celei de-a 24-a Conferinţe mondiale asupra climei (COP24) de la Katowice, în Polonia.
„Este vestea cea mai alarmantă: breşa (dintre nivelul actual al emisiilor şi limita necesară) este mai mare ca oricând”, a declarat AFP, Philip Drost, care coordonează raportul UNEP.
Emisiile de gaze cu efect de seră în 2017 au atins un nivel istoric, de 53,5 gigatone (Gt) de CO2, cu 0,7 Gt mai mult decât în 2016, notează UNEP. Şi nimic nu arată că s-ar opri aici, potrivit raportului ONU.
Numeroase ţări membre ale G20 nu vor fi în măsură să-şi respecte angajamentele asumate la Paris (UE, SUA, Australia, Canada…), având în vedere actuala lor traiectorie. China şi Rusia ar trebui să se apropie de ţinta propusă, dar ambiţiile lor sunt relativ limitate, notează raportul.
La COP24 de la Katowice, care se deschide la 2 decembrie, statele sunt invitate să ţină seama de cel mai recent raport al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (Giec) şi să-şi amplifice angajamentul lor global. Acordul de la Paris prevede o revizuire a contribuţiilor naţionale pentru 2020.
„Guvernele trebuie să-şi revizuiască cu adevărat contribuţiile şi să-şi sporească ambiţiile”, a subliniat Philip Drost, responsabil al UNEP. „Este mult drum de parcurs şi trebuie să acţionăm rapid. Nu peste câteva decenii, ci acum”, a conchis oficialul ONU.