ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare

Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc joi la ONU pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul cerând Moscovei să permită exporturile de cereale ucrainene blocate în porturile de la Marea Neagră, relatează vineri France Presse.
AGERPRES - vin, 20 mai 2022, 11:38
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare

„Nu mai blocaţi porturile de la Marea Neagră! Permiteţi libera circulaţie a navelor, trenurilor şi camioanelor ce transportă alimente în afara Ucrainei”, a cerut şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU organizată de Statele Unite, care prezidează în această lună acest organism, scrie Agerpres.

„Nu mai ameninţaţi cu suspendarea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte către ţările care vă critică războiul de agresiune”, a adăugat el.

Potrivit lui Antony Blinken, „aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume a fost literalmente luată ostatică de armata rusă”.

Denunţând dorinţa occidentală de „a învinovăţi Rusia pentru toate problemele lumii”, ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a respins în bloc acuzaţiile occidentale.

Criza alimentară din lume există de mult timp, iar cauzele ei fundamentale provin dintr-o „spirală inflaţionistă” alimentată de costurile în creştere ale asigurărilor, de fluxuri logistice dificile şi de „speculaţii pe pieţele occidentale”, a declarat diplomatul rus.

Porturile ucrainene sunt blocate de Ucraina, de minele împrăştiate de această ţară de-a lungul ţărmului Mării Negre, de lipsa de voinţă a Kievului de a coopera cu armatorii pentru a elibera zeci de nave străine, a mai afirmat el.

Vasili Nebenzia a denunţat încă o dată impunerea de sancţiuni occidentale împotriva ţării sale, asigurând că consecinţele acestora agravează insecuritatea alimentară.

„Sancţiunile nu blochează porturile Mării Negre, nu prind în capcană navele pline cu alimente şi nu distrug drumurile şi căile ferate ucrainene”, a subliniat anterior Antony Blinken.

„Sancţiunile nu împiedică Rusia să exporte alimente şi îngrăşăminte” şi „includ în mod deliberat excluderi pentru alimente, îngrăşăminte şi seminţe din Rusia”, a adăugat secretarul de stat american, pentru care „decizia de a face din alimente o armă vine doar de la Moscova” .

Această afirmaţie a fost împărtăşită de Ucraina.

„Solicităm ca Rusia să pună capăt furtului de cereale” ucrainene, estimat astăzi la deja 500.000 de tone, „deblocarea porturilor maritime ucrainene, să restabilească libertatea navigaţiei şi să permită trecerea navelor comerciale”, a declarat Serhii Dvornik, membru al misiunii diplomatice a Ucrainei la ONU.

„Aproximativ 400 de milioane de oameni din lume depind de aprovizionarea cu cereale din Ucraina”, a spus diplomatul ucrainean. „Înainte de invazie, Ucraina exporta 5 milioane de tone de cereale pe lună”, ceea ce a scăzut în martie „la doar aproximativ 200.000 de tone, în aprilie la aproximativ 1,1 milioane de tone”, a spus el.

În urma unui apel adresat Rusiei de secretarul general al ONU Antonio Guterres de a elibera exporturile de cereale ucrainene, aproximativ 80 de ţări au intervenit joi la reuniunea Consiliului de Securitate, exprimându-şi în mare parte îngrijorarea cu privire la riscul penuriei alimentare.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...