Planul se pare că beneficiază de susţinerea majorităţii statelor membre UE, scrie News.ro.
Liderii UE se vor întâlni la un summit în această săptămână pentru a discuta despre mai multe măsuri pentru a reduce numărul refugiaţilor, inclusiv prin întărirea graniţelor şi oferirea mai multor ajutoare unor ţări precum Turcia şi Libia.
Platformele pentru regionale de debarcare reprezintă o idee nouă şi în care Uniunea Europeană ar prelua persoanele salvate din bărci care încercau să treacă Marea Mediterană, ar analiza cererile lor de azil şi i-ar reţine pe cei cărora le-au fost respinse solicitările până când vor fi trimişi înapoi.
Mai multe state membre UE şi-au exprimat opinii diferite cu privire la amplasamentul acestor centre. Franţa a comunicat că Italia le-ar putea găzdui, în timp ce statul italian doreşte ca ele să fie localizate în Africa.
Iniţiativa încă prezintă dileme din punct de vedere legal, al securităţii şi al drepturilor omlui, dar liderii UE doresc ca cele două corpuri ale ONU – Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al ONU – să înainteze o propunere şi să conducă astfel de centre în viitor cu fonduri de la UE.
Criza imigranţilor, care a ajuns la apogeu cu sosirea a un milion de imigranţi în 2015, a scăzut în acest an, numărul celor ajunşi în Europa fiind de câteva zeci de mii.