În prima sesiune din martie au fost lansate 128 oferte de vânzare şi nouă de cumpărare şi au fost tranzacţionate 8.300 certificate verzi. Preţul de închidere a fost de 131,0847 lei/certificat, în scădere faţă de cel din primele două luni ale anului de 130,69 lei/certificat, scrie Agerpres.
În ianuarie au fost tranzacţionate 1.830 certificate verzi, iar în februarie 10.310 unităţi.
În 2014, pe PCCV au fost tranzacţionate peste 2,675 milioane certificate verzi.
Conform datelor publicate pe site-ul OPCOM, în prima lună a anului trecut, preţul de tranzacţionare a fost de 197 lei/certificate, în februarie a coborât la 190 lei/certificat şi în martie la 160 lei/certificat. Începând din aprilie şi până la finele anului, preţul s-a stabilizat la 130,69 lei/certificat.
Certificatul Verde (CV) reprezintă o formă de susţinere a energiei electrice produse din surse regenerabile şi atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie.
Sistemul de cote obligatorii reprezintă un mecanism de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, prin achiziţia de către furnizori a unui număr de certificate verzi corespunzător cotelor obligatorii de energie electrică produsă din aceste surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuală de certificate verzi pentru 2014 a fost de 10%.
Preţul Certificatelor Verzi variază într-un interval (preţ minim – preţ maxim) stabilit prin Hotărâre de Guvern. Preţul minim este impus pentru protecţia producătorilor, iar preţul maxim pentru protecţia consumatorilor.
Pentru perioada 2008 – 2014 valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi se încadrează între un minim de tranzacţionare de 27 euro/certificat şi un maxim de 55 euro/certificat. Valoarea în lei este calculată la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru luna decembrie a anului precedent.
Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacţionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, energie solară, energie geotermală şi gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.