OPEC a încheiat primul acord de reducere a producţiei din ultimii opt ani

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns la un acord privind îngheţarea producţiei de ţiţei, după negocieri îndelungate. Astfel, OPEC îşi va reduce producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi, până la 32,5 milioane de barili pe zi, potrivit  unor surse citate de Reuters și Bloomberg, care au dorit să rămână anonime în contextul în care discuţiile membrilor continuă, pentru stabilirea cotelor individuale.
Economica.net - mie, 30 nov. 2016, 16:25
OPEC a încheiat primul acord de reducere a producţiei din ultimii opt ani

„OPEC a dovedit scepticilor că încă nu a murit. Mutarea va accelera reechilibrarea pieței și reducerea stocurilor de petrol la nivel global”, afirmă Amrita Sen, analist la Energy Aspects, citată de Reuters.

Arabia Saudită ar urma să contribuie cel mai puternic la reducerea producției, producția sa urmând să fie redusă cu circa 0,5 milioane de barili pe zi, la 10,06 milioane de barili pe zi. Iranul ar urma să înghețe producția aproape de nivelul actual, la 3,797 milioane de marili pe zi. La fel şi alte state membre în organizaţie. Irakul, cel de-al doilea producător din OPEC, a acceptat să îşi reducă producţie cu 209.000 de barili pe zi.

O altă decizie adoptă de OPEC la întâlnirea de astăzi a fost, potrivit sursei citate de Reuters, excluderea Indoneziei din organizație.

Cotațiile petrolul cresc cu peste 8% în urma informațiilor, ajungând la pragul de 50 de dolari, pentru prima dată din luna octombrie. De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei. De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Streeta urcat cu 0,4%.

Acordul vine după ce Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf au acceptat reduceri majore ale producţiei, iar Iranul a fost de acord cu o îngheţare a producţiei.

OPEC, care reprezintă o treime din producţia globală de petrol, a încheiat un acord preliminar în luna septembrie la Alger. Acordul prevedea reducerea produţiei la 32,5-33 milioane de barili pe zi, pentru susținerea prețurilor, însă stabilirea detaliilor a fost amânată pentru întâlnirea de astăzi din Viena.

Rusia şi alţi producători de petrol din afara OPEC îşi vor reduce producţia cu 600.000 barili pe zi

Rusia şi alţi producători care nu fac parte din OPEC se vor alătura măsurii privind reducerea producţiei de ţiţei, anunţată de organizaţie, şi îşi vor diminua oferta cu 600.000 barili pe zi, informează agenţia EFE.

Această decizie a fost anunţată marţi de preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohamed Bin Saleh al-Sada, la o conferinţă de presă la Viena.

‘Am plăcerea să vă anunţ că Rusia s-a angajat să reducă producţia cu 300.000 barili pe zi’, a spus, la finalul celei de-a 171-a conferinţe ministeriale a OPEC, Mohamed Bin Saleh al-Sada, care este şi ministru al Energiei în Qatar.

Reducerea ofertei, care va trebui parafată la o reuniune ce va avea loc pe 9 decembrie, la Doha -deşi, a spus el, ar putea fi luate în considerare şi alte oraşe pentru reuniune – va fi astfel de 1,8 milioane barili pe zi.

‘Multe ţări (producători non OPEP) sunt dispuse să-şi reducă producţia şi 600.000 barili credem că este o cifră mai mult decât realistă. Rusia îşi va asuma o diminuare cu 300.000 barili pe zi’, a precizat ministrul din Qatar.

‘Aşa cum ştiţi, Rusia a sprijinit decizia noastră. Poziţia sa era de îngheţare a producţiei, dar a spus că se angajează să facă mai mult decât atât’, a preşedintele OPEC.

La rândul său, ministrul venezuelean al Petrolului, Eulogio del Pino, a menţionat cooperarea dintre OPEC şi alţi mari producători din afara cartelului.

‘Rusia a anunţat o reducere de 300.000 barili pe zi. Ne aşteptăm din partea ţărilor non OPEC la o reducere totală de 600.000 barili pe zi. Va fi semnată săptămâna viitoare, pe 9 decembrie’, a declarat oficialul venezuelean.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...