Organizaţia a livrat luna trecută 29,63 de milioane de barili pe zi, comparativ cu 29,83 de milioane de barili pe zi în octombrie, potrivit datelor lunare publicate marţi de OPEC.
Grupul a decis săptămâna trecută, la Viena, să menţină plafonul producţiei de ţiţei la nivelul de 30 de milioane de barili pe zi.
„Prin luarea acestei decizii, ţările membre au reconfirmat disponibilitatea de a răspunde cu promptitudine la evenimente neaşteptate care ar putea avea un impact advers asupra unei pieţe echilibrate a petrolului”, se arată în raportul organizaţiei.
Analişti ai BNP Paribas, Citigroup şi Deutsche Bank anticipează că unii membri ai OPEC, în special Arabia Saudită, vor fi nevoiţi să reducă producţia în 2014, pentru a evita suprasaturarea pieţei.
Statele Unite au ajuns la cea mai mare producţie de petrol din ultimul sfert de secol, în timp ce Irak, Libia şi Iran intenţionează să crească exporturile de ţiţei în următoarele luni.
Livrările Arabiei Saudite, cel mai mare producător al OPEC, au scăzut luna trecută la minimul ultimelor cinci luni, de 9,63 milioane de barili pe zi, de la 9,71 milioane de barili pe zi în octombrie.
Producţia a mai scăzut în Libia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Algeria şi Kuwait, în timp ce licrările au crescut în Irak, Iran şi Angola.
Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a urcat marţi cu până la 1,06 dolari, la 110,45 dolari pe baril.
Consumul mondial de petrol va creşte anul viitor cu 1 milion de barili pe zi, la 90,84 milioane de barili, potrivit raportului. Cererea pentru petrolul livrat de OPEC va scădea în schimb anul viitor cu 300.000 de barili pe zi, la 29,6 milioane de barili pe zi, anticipează organizaţia.
Producţia de petrol a statelor din afara OPEC va avansa cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2014, la o medie de 55,32 milioane de barili pe zi, cu creşteri în Statele Unite, Canada şi Rusia, potrivit raportului.