Cotaţiile barilului de petrol au coborât cu 25% faţă de luna iunie, ajungând în prezent sub 80 de dolari pe baril, fenomen ce se datorează parţial şi creşterii producţiei petrolului de şist în SUA.
„Această situaţie nu mai poate continua, pentru că majoritatea investiţiilor se vor opri” şi în consecinţă preţul petrolului va creşte pe termen lung ca urmare a diminuării ofertei, a semnalat secretarul general al OPEC, Abdalla Salem el-Badri, în timpul prezentării raportului privind previziunile evoluţiei pieţei petrolului. Dar el a asigurat că statele membre OPEC vor încerca să evite o astfel de situaţie şi deocamdată nu îşi vor modifica planurile de investiţii.
În ce priveşte evoluţia preţului petrolului pe termen scurt, şeful OPEC a declarat că fundamentele pieţei nu justifică o continuare a scăderii acestuia şi a estimat că începând de la jumătatea anului viitor cotaţiile petrolului vor începe să crească şi vor ajunge treptat la o medie de 110 dolari barilul, care se va menţine până la sfârşitul deceniului.
Însă evoluţia acestei pieţe depinde în mare măsură şi de hotărârile luate de miniştrii de resort din statele membre OPEC, următoarea lor reuniune fiind programată pentru 27 noiembrie. Scăderea considerabilă a preţului din ultima vreme ar putea determina unele dintre aceste state, mai ales cele extrem de dependente de exporturile de petrol, precum Iranul şi Venezuela, să ceară o reducere a producţiei globale de 30 de milioane de barili pe zi stabilită în comun de acest cartel al petrolului. Însă Arabia Saudită, primul producător mondial de petrol, nu ar fi deocamdată dispusă să accepte o asemenea decizie.