OPEC estimează că anul viitor va avea loc o explozie a cererii de petrol

Economica.net
14 07. 2020
b_oilprice_a_20150113_34285000

De asemenea, cererea pentru ţiţeiul produs de OPEC ar urma să crească în 2021 cu şase milioane bpd, la 29,8 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul.

Este primul raport în care OPEC evaluează piaţa petrolului din 2021. Estimarea nu include riscurile negative care s-ar putea materializa în 2021, cum ar fi tensiuni comerciale între SUA şi China, un nivel ridicat al datoriilor sau un al doilea val de infecţii, se arată în raport.

Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde preţurile s-au prăbuşit cu 70% până la mijlocul lunii aprilie şi au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a scăzut luni cu 0,52 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 42,72 dolari.

OPEC se aşteaptă ca în acest an cererea globală de petrol să scadă cu 8,95 milioane de barili pe zi, mai puţin decât în raportul de luna trecută. De asemenea, cererea pentru ţiţeiul produs de OPEC ar urma să crească în 2020 la 23,8 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul.

Şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a îmbunătăţit vineri estimările privind cererea de petrol în 2020, dar a avertizat că răspândirea pandemiei reprezintă un risc la adresa perspectivelor globale.

În raportul său lunar, IEA şi-a majorat estimările la 92,1 milioane de barili pe zi (bpd), în creştere cu 400.000 bpd faţă de prognoza de luna trecută, citând un declin mai redus decât se estima în trimestrul doi din acest an.

„Deşi piaţa petrolului înregistrează fără îndoială progrese, în unele cazuri creşterea numărului de infecţii ne reaminteşte că pandemia nu este sub control şi riscurile la adresa perspectivelor globale sunt preponderent negative”, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei.

Firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 43 de dolari în prezent.