OPEC: Îmbunătăţirea situaţiei economice în Europa şi SUA nu va duce la creşterea cererii de petrol

Economica.net
16 04. 2015
oil_drilling_at_sunset525_21573400

OPEC subliniază că îmbunătăţirea perspectivelor privind cererea în ţările industrializate a fost contrabalansată de revizuirea în scădere din alte regiuni, şi, de aceea, estimează că, în total, consumul de petrol se va situa în 2015 la 92,45 milioane barili/zi, fără schimbări faţă de estimările din luna martie.

În pofida încetinirii creşterii economiilor în dezvoltare, la începutul lui 2015, OPEC preconizează că, din aceste ţări, în special din China şi alte ţări din Asia şi Orientul Mijlociu, va proveni două treimi din creşterea cererii din acest an.

OPEC a semnalat că luna trecută preţul de referinţă al petrolului a scăzut în medie cu 1,6 dolari/baril, din cauza ‘excesului’ de pe piaţă, care a făcut ca rezervele de petrol ale SUA să fie cu mult peste nivelul obişnuit.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a contribuit la acest exces ‘pompând’ în martie cu 810.000 barili/zi mai mult faţă de luna anterioară, până la o medie de 30,79 milioane barili/zi.

Această cifră este cu mult peste cererea estimată de organizaţie pentru petrolul propriu în 2015, de 29,3 milioane barili/zi.

În total, producţia mondială de petrol a crescut în martie cu 900.000 barili/zi, până la 94,52 milioane barili/zi, cu puţin mai mult de două milioane barili/zi peste cererea medie prevăzută pentru acest an, de 92,45 milioane barili/zi.

Cu această creştere a producţiei de petrol, atât în ţările OPEC cât şi în cele din afara grupului, şi fără semne că cererea ar putea absorbi această cantitate, va fi dificil ca preţul petrolului să poată creşte, sugerează analiştii organizaţiei.

‘Încetinirea ritmului de creştere a economiei Chinei, precum şi producţia ridicată (de petrol) în SUA au contribuit la un excedent global în furnizarea de petrol’, au concluzionat reprezentanţii OPEC.