OPEC, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, furnizează aproximativ 40% din necesarul global de ţiţei.
Oficialii organizaţiei anticipează că nu vor reduce anul viitor producţia, deoarece creşterea cererii la nivel mondial va putea absorbi volumele suplimenare intrate în piaţă, au anunţa miniştrii din cele trei ţări după o reuniune a membrilor OPEC care a avut loc la Doha, în Qatar.
Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa SUA, a atins vineri maximul ultimilor două luni, după un raport care a arătat accelerarea creşterii economice a SUA la 4,1% în trimestrul al treilea, ceea ce anunţă o posibilă majorare a cererii. Cotaţia WTI cu livrare în februarie se plasează la New York la 99,32 dolari pe baril.
„Ştiţi de ce s-a tranzacţionat WTI aproape de 100 de dolari în ultimele câteva zile? Deoarece piaţa se teme de un deficit de petrol, şi nu de supraofertă”, a declarat la Doha ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi.
Preţul petrolului Brent cu livrare în februarie a scăzut luni cu 0,35%, la 111,38 dolari pe baril.
OPEC a menţinut la începutul lunii decembrie ţinta de producţie la 30 milioane barili pe zi, apreciind că cererea şi oferta din piaţă sunt într-o situaţie de echilibru.
Unii analişti consideră însă că organizaţia ar trebui să reducă producţia. Commerzbank notează, într-un raport publicat pe 10 decembrie, că OPEC ar fi nevoită să reducă producţia dacă Libia şi Iranul vor reveni pe piaţă cu volume semnificative.
De asemenea, casa de consultanţă Manaar Energy din Dubai consideră că OPEC va trebui să reducă exporturile sau să se mulţumească cu un preţ mai mic pe baril, pe fondul creşterii producţiei SUA.
Exporturile Libiei au scăzut în acest an, numeroase exploatări petrolifere, rafinării şi porturi fiind închise din cauza conflictelor politice şi a grevelor. Guvernul a avertizat recent că ar putea utiliza forţa pentru a redeschide porturile şi a relua exporturile de petrol.
Libia exporta în luna martie 1,4 milioane barili pe zi, volum care a fost redus la 250.000 barili în prezent.
Iranul vrea să-şi majoreze producţia de petrol la 4 milioane barili pe zi, a declarat recent ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, după acordul din 24 noiembrie privind restrângerea programului nuclear al Teheranului în schimbul relaxării sancţiunilor economice. Potrivit datelor Bloomberg, Iranul a produs în noiembrie 2,65 milioane barili pe zi.
Ministrul saudit al-Naimi a afirmat că majorarea producţiei de petrol a SUA în urma exploatărilor de şist nu ameninţă poziţia OPEC sau a Arabiei Saudite pe piaţă.
Prin exploatarea zăcămintelor de şist, producţia de petrol a SUA va creşte la 9,6 milioane barili pe zi până în 2016, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani, potrivit estimărilor Administraţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei, agenţie guvernamentală a Statelor Unite.