Raportul lunar publicat marţi de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol se adaugă semnelor care indică că anul viitor cota de piaţă a OPEC va scădea, din cauza SUA, care folosesc tehnologia de extracţie a petrolului şi gazelor naturale din şist, şi a altor ţări care nu sunt membre OPEC.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol estimează că cererea pentru ţiţeiul pe care îl produce va fi în medie de 29,57 milioane de barili pe zi, similară cu cea din precedenta prognoză. În octombrie, statele membre au livrat 29,89 milioane de barili pe zi.
Consumatorii au deja suficiente hidrocarburi, indică nivelul stocurilor de ţiţei din ţările dezvoltate care sunt membre ale OECD şi din statele emergente, se arată în raportul OPEC.
În timp ce producţia de ţiţei a crescut luna trecută în Libia şi în Irak, Arabia Saudită, cel mai mare exportator, a anunţat reducerea producţiei la 9,75 milioane de barili pe zi, de la nivelul record de 10 milioane de barili pe zi.
În 4 decembrie va avea loc o reuniune a OPEC unde se va decide dacă se va menţine ţinta de producţie de 30 milioane de barili pe zi. Analiştii nu se aşteaptă la modificări semnificative, atât timp cât preţul barilului de ţiţei depăşeşte nivelul de 100 de dolari dorit de OPEC.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,54 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 95,14 dolari, în timp ce la bursa ICE Futures din Londra cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a urcat cu 1,28 dolari, la 106,40 dolari.