Vorbind la Moscova după o întâlnire între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi Rusia, Falih şi omologul său rus Alexander Novak au dat asigurări că vor continua pe termen lung cooperarea lor, chiar şi după expirarea acordului de reducere a producţiei, în martie 2018.
‘În declaraţia comună OPEC-Rusia se arată că în timp ce obiectivul reechilibrării producţiei este aproape de a fi atins, încă mai sunt multe de făcut pentru a aduce stocurilor globale de ţiţei la nivelul mediu din ultimii cinci ani’, a declarat Falih. Acesta a reiterat poziţia ţării sale ‘că va face orice este necesar’, alături de Rusia, pentru a ajuta la stabilizarea pieţei petroliere.
Producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis săptămâna trecută să să alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.
În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 – martie 2018 producţia combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi.
Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului petrolului să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Însă creşterea preţului a dus şi la creşterea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei.