Joi se desfăşoară la Viena o reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol iar vineri urmează discuţii cruciale cu aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+), inclusiv Rusia, care până acum a fost reticentă la o nouă reducere a producţiei.
De la 1 ianuarie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) implementează acordul privind reducerea producţiei cu 2,1 milioane de barili pe zi, pentru a sprijini piaţa. În ianuarie, OPEC a redus producţia cu 509.000 bpd, la 28,86 milioane de barili pe zi.
„Aşteptările noastre vizează o strategie coerentă şi credibilă a OPEC, prin care se va suplimenta reducerea producţiei”, a declarat analistul Ehsan Khoman, de la Mitsubishi UFG, adăugând că măsurile de stimulare promise de guverne şi băncile centrale vor ajuta la atenuarea turbulenţelor de pe pieţele financiare.
Luna trecută, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a previzionat că se aşteaptă pe plan global la o cerere mai scăzută pentru ţiţei în 2020, din cauza epidemiei cu noul coronavirus, şi a anunţat că producţia sa a scăzut semnificativ în ianuarie, fiind implementat noul pact privind limitarea furnizării.
Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.
În 2020, cererea de ţiţei pe plan global ar urma să urce cu 990.000 de barili pe zi (bpd), la un nivel mediu de 100,73 milioane bpd, previzionează OPEC. Este cu 230.000 bpd mai puţin decât estima cartelul în decembrie.
„Principalul factor pentru revizuirea în scădere a estimărilor în primul semestru din 2020 îl reprezintă epidemia cu noul coronavirus. Aceasta va încetini şi avansul economiei mondiale anul acesta”, se arată în raportul OPEC.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat joi la 51,88 dolari.