OPEC: Un acord privind reducerea producţiei trebuie să satisfacă toate părţile
”Suntem de acord că este necesar să facem tot posibilul pentru a restabili echilibrul pe piaţa petrolului, toate opţiunile sunt deschise şi analizate. Dar trebuie să existe un acord care să mulţumească pe toată lumea şi, dacă este necesar, ar putea fi posibil să majorăm cantitatea care va fi redusă, dar este prea curând să speculăm pe acest subiect”, a explicat Essam al-Marzouq înaintea reuniunii OPEC care va avea loc joi la Viena.
În luna decembrie 2016, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%, sau 1,8 milioane de barili pe zi (bpd), în primul semestru din 2017. În cadrul acestui acord, Rusia s-a angajat să îşi reducă producţia cu 300.000 de barili pe zi, începând cu 1 ianuarie 2017. La reuniunea de joi cele 22 de state participante la acord ar putea anunţa extinderea reducerii producţiei de ţiţei.
Separat, Igor Sechin, şeful celei mai mari companii petroliere ruse, Rosneft, a declarat marţi că este pregătit să reia rapid producţia imediat după ce OPEC renunţă la acord.
Ca parte a acordului, Rosneft şi-a redus producţia la noile zăcăminte iar strategia companiei se concentrează pe dezvoltarea zăcămintelor mature, ceea ce ne permite să ne sporim eficienţa şi să majorăm rapid producţia după ce nu va mai fi în vigoare acordul dintre OPEC şi statele producătoare din afara cartelului, se arată într-un comunicat al celui mai mare producător rus de ţiţei.
Lukoil, cel mai mare producător privat de petrol din Rusia, îşi va ajusta planurile de producţie pentru acest an, dacă la reuniunea ministerială a OPEC din 25 mai va fi decisă prelungirea acordului privind reducerea producţiei de petrol, a declarat săptămâna trecută directorul general Vagit Alekperov.
Luna aceasta, primii doi mari producători mondiali de petrol, Arabia Saudită şi Rusia, s-au pronunţat în favoarea unei prelungiri a acordului de reducere concertată a producţiei de petrol până în luna martie 2018.
‘Salutăm iniţiativa Ministerului Energiei cu privire la reducerile de producţie astfel încât nu pot să fac astăzi estimări cu privire la planul de producţie pe 2017’, a spus Alekperov, adăugând însă că dacă se va decide prelungirea acordului de reducere concertată a producţiei de petrol, Lukoil îşi va ajusta planurile. Potrivit lui Alekperov, dacă acordul va fi prelungit companiile ruseşti îşi vor reduce producţia la fel ca şi în cazul precedentului acord.
În anul 2016, Lukoil şi-a redus producţia de petrol cu 8,7%, până la 91,9 milioane tone. În timp ce producţia din Rusia a scăzut cu 2,8% până la 83,2 milioane tone, producţia realizată în afara Rusiei s-a redus cu 13%, până la 3,75 milioane tone. La finele anului trecut, Vagit Alekperov declara că Lukoil va menţine producţia la 84-85 milioane tone precum şi producţia de hidrocarburi la 120 milioane tone în următorii doi ani.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.
Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane de barili pe zi.