Operaţiuni complexe pe şantierul unde se montează cel mai mare tunel sub-feroviar din Timișoara

13 05. 2024
timisoara

În această lună, executantul pasajului Solventul va începe construcţia structurii în lungime de aproximativ 70 de metri şi cu o lăţime de 28 de metri.

Operaţiunea de împingere a tunelului pe sub liniile de cale ferată, fără oprirea traficului feroviar, va avea loc dinspre rampa de pe strada Gării spre rampa de pe Calea Bogdăneştilor şi va dura două – trei luni, în funcţie de ce se află în subteran, pe sub linii.

„Lucrarea de la Solventul este crucială pentru îmbunătăţirea modului în care ne deplasăm în Timişoara, fie că folosim maşina, bicicleta sau transportul în comun. Este o conexiune pe care timişorenii o aşteaptă de decenii, iar şantierul progresează. Pasajul va schimba radical felul în care zona de vest se conectează cu restul oraşului. Practic, va da un impuls major de dezvoltare întregii zone Ronaţ, Mehala, Bogdăneştilor, datorită alternativelor de transport moderne pe care timişorenii le vor avea la dispoziţie”, arată primarul Dominic Fritz, într-un comunicat remis presei și citat de Agerpres.

În paralel cu lucrările necesare pentru împingerea tunelului pe sub viitoarele căi ferate, pe cele două rampe, de pe strada Gării şi de pe Calea Bogdăneştilor sunt executate lucrări de montare a conductelor de aducţiune de apă.

Construirea pasajului Solventul a fost demarată de fosta administraţie şi trebuia începută în urmă cu mai mult timp, dar au fost probleme cu proprietarul unei mici porţiuni din terenul necesar realizării proiectului.

Proiectul Solventul are două componente, respectiv, prelungirea Căii Bogdăneştilor cu liniile de tramvai şi pasajul propriu-zis, pe sub cele nouă linii de cale ferată.

Pasajul Solventul va avea o lungime de 87 metri, şosea cu două benzi pe sens, linie dublă de tramvai, trotuare şi piste de biciclete şi va degreva traficul din oraş. Investiţia Primăriei Timişoara are o valoare de 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local şi 43 de milioane prin Programul „Anghel Saligny”.