Operaţiunile militare ale SUA în Irak costă 7,5 milioane de dolari pe zi

Economica.net
29 08. 2014
the_pentagon_us_department_of_defense_building_98551900

SUA au desfăşurat 865 de soldaţi în Irak pentru a-şi proteja personalul şi pentru a consilia armata irakiană după ce SI a lansat o puternică ofensivă la 9 iunie, cucerind mari porţiuni din teritoriul irakian.

Din 8 august şi până în prezent SUA au lansat 110 lovituri aeriene asupra insurgenţilor, în principal în apropierea barajului de la Mosul, a precizat vineri comandamentul militar american care acoperă Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (Centcom).

Aceste operaţiuni au costat de la jumătatea lui iunie ‘circa 7,5 milioane de dolari pe zi’, a indicat în cadrul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Operaţiunile respective sunt finanţate din bugetul dedicat intervenţiilor militare în străinătate, dominat de Irak şi Afganistan, a precizat Kirby.

Potrivit unui comunicatului Centcom de vineri, avioanele de luptă au lansat în ultimele 24 de ore patru noi lovituri în apropierea barajului de la Mosul, distrugând patru vehicule armate ale insurgenţilor SI şi avariind grav un altul, în timp ce alte trei vehicule de susţinere au fost la rândul lor distruse.

Întrebat despre eventuale lovituri pe teritoriul Siriei vecine, a cărei regiune de nord-est este controlată de jihadişti, contraamiralul Kirby a afirmat că răspunsul faţă de SI ‘nu poate fi numai militar’.

Joi, preşedintele american Barack Obama a spus că nu are încă o strategie în ceea ce priveşte eventuale lovituri în Siria.

Armata irakiană a lansat vineri raiduri aeriene asupra jihadiştilor SI care au încercuit oraşul şiit Amerli, în timp ce forţele de securitate terestre se pregăteau să declanşeze un asalt pentru a sparge asediul, au anunţat ofiţeri irakieni.

Conform unor responsabili citaţi de AFP, Washingtonul ar intenţiona la rândul său să contribuie, pe lângă lovituri aeriene, şi cu transportul şi paraşutarea de ajutor umanitar pentru locuitorii din Amerli.