Operatori: Scăderea tarifelor de interconectare va reduce veniturile industriei cu 200 mil. euro
„Impactul propunerii ANCOM l-am estimat la circa 200 milioane de euro ca venituri nerealizate de toţi operatorii locali, fapt care va reduce semnificativ veniturile totale ale acestora. Măsura va ieftini şi apelurile din afară spre România. În acest context, argumentele pentru investiţii viitoare să fie o provocare mai mare, ca să nu spunem foarte mare”, a afirmat directorul general al Vodafone România, Inaki Berroeta, prezent la un eveniment organizat de Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR).
La rândul său, directorul general al Orange România, Jean-Francois Fallacher, a spus că reducerea tarifelor de interconectare va conduce la subvenţionarea operatorilor din afara ţării.
„Noi, operatorii locali, îi vom subvenţiona pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci şi pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferenţei dintre tarifele de interconectare din România, mai scăzute, şi cele practicate în alte state, mai mari. Astfel, operatorii români, care activează pe o piaţă cu tarife de interconectare mai mici, îî vor subvenţiona pe cei din Germania, unde tariful de interconectare este mai mare”, a spus Fallacher.
Şeful Romtelecom şi Cosmote România, Nikolai Beckers, a spus că, pe lângă reducerea de venituri de 200 milioane de euro, trebuie luată în calcul şi investiţia în 4G în următorii ani, preconizată la 300 milioane de euro.
„Vom avea o lipsă de 500 milioane de euro, o sumă importantă în contextul actual, care trebuie acoperită într-un fel sau altul. Una din opţiuni ar fi majorarea tarifelor practicate pentru clienţii finali, dar piaţa românească nu va accepta o astfel de măsură şi este normal să se întâmple aşa. Pe de altă parte, pentru a avea servicii de calitate şi o infrastructură bună, avem nevoie de investiţii şi, în acest context, trebuie să ajungem la un compromis cu autoritatea de reglementare”, a spus Beckers.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor în altă reţea, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi sau au cartelă prepaid. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul.
La un volum de trafic egal între doi operatori telecom, unul din România şi altul din UE, operatorul român va plăti companiei din afara ţării o sumă mai mare în raport cu cea ce va încasa de la ea, situaţie care se menţine şi se amplifică dacă traficul de interconectare de la operatorul român spre cel extern este superior celui din sens invers.
„Operatorii românii au un trafic de interconectare superior pe relaţia cu ceilalţi operatori din UE. Cu alte cuvinte, românii apelează mai des clienţi ai operatorilor din alte state, deci numărul de minute din România spre alte state europene este mai mare decât cel din statele UE spre România şi această diferenţă de trafic va aduce pierderi operatorilor locali în condiţiile în care se doreşte ca tariful de interconectare din România să scadă sub cel practicat în alte state din UE”, susţin la unison reprezentanţii operatorilor.
La finele lunii august, autoritatea de reglementare (ANCOM) a anunţat că va propune reducerea tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe.
Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru 51 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile.
La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).
„Tarifele de interconectare rămân cheia competiţiei în telecom. Pe piaţa de terminare fiecare operator are un monopol natural şi de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piaţă demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România. Sub presiunea concurenţei, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponenţial”, declara preşedintee ANCOM, Cătălin Marinescu, într-un comunicat al instituţiei din 29 august.
Potrivit lui Fallacher, industria locală a telecomunicaţiilor va pierde circa 8% din valoare, pe care a estimat-o la 3 mliarde de euro, din cauza reducerii tarifelor de interconectare.
„Operatorii români vor pierde venituri care veneau din străinătate de la operatorii externi care utilizează reţelele locale atunci când clienţii acestora apelau utilizatori din România”, a spus şeful Orange România, cel mai mare operator local de telefonie mobilă.
Berroeta a confirmat cifrele prezentate de Fallacher şi a spus că nimeni nu răspunde, clar şi argumentat, la întrebarea de ce este necesară reducerea tarifelor de interconectare.
„Înţeleg că există o tendinţă, dar acesta nu este un răspuns complet. Nu există nicio corelaţie între tarifele de interconctare din România şi cele practicate în alte state, mai ales în cele din afara UE. Industria telecom din România va pierde venituri în urma aplicării acestei măsuri”, a spus Berroeta.
Prezent la evenniment, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a spus că România are nevoie de înţelepciune în procesul de identificare a unui echilibru just in domeniul tarifelor de interconectare.
„Nu poti să reduci tarifele de interconetare sub cele practicate de alte state pentru că diminuezi capacitatea de investiţii a operatorilor locali. Vrem să dezvoltăm 4G, care înseamnă montarea unui număr mare de echipamente în toată ţara, care nu are o suprafaţă mică. Dacă ai un tarif de interconectare scăzut, atunci nici operatorii nu mai au posibilitatea să investească decât în Bucuresti, iar in afara Capitalei le vor stopa, aşa cum s-a întâmplat în alte state”, a spus Nica.
Cifrele operatorilor privind veniturile nerealizate ca urmare a scăderii tarifelor de interconectare au fost susţinute şi de datele unui studiu KPMG.
Astfel, din analiza datelor privind traficul de interconectare din anii precedenţi, studiul KMPG a evidenţiat că veniturile nerealizate au fost estimate la 206,1 milioane de euro, adică 7,8% din valoarea industriei telecom, care se ridică la 2,7 miliarde de euro.
„De asemenea, reducerea tarifelor de interconectare va conduce la scăderea veniturilor către bugetul de stat din TVA şi alte taxe”, a spus reprezentantul KMPG România, Ciprian Negura.