Solicitarea vine în contextul în care Comisia Europeană se pregăteşte să solicite opiniile ambelor părţi înainte de a face o propunere legislativă care ar putea forţa companiile din domeniul tehnologiei să ajute la plata implementării 5G şi a cablurilor din fibră optică în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, scrie Agerpres.
Sectorul telecomunicaţiilor, care anual investeşte aproximativ 50 miliarde de euro în infrastructură, are nevoie de mai multă finanţare şi cât mai repede, au precizat într-un comunicat directorii firmelor.
Aceştia susţin: „Costurile cu planificarea şi lucrările de construcţie sunt în creştere. Preţurile pentru cablurile din fibră optică, de exemplu, aproape s-au dublat în primul semestru din 2022. De asemenea, creşterea preţului energiei şi al altor produse afectează conectivitatea în sectorul telecomunicaţiilor”.
„Trebuie acţionat rapid: Europa a ratat multe oportunităţi oferite de internet, acum trebuie să ne dezvoltăm rapid pentru perioada metavers. Pentru ca asta să se întâmple, credem că cei mai mari generatori de trafic trebuie să aibă o contribuţie echitabilă la costurile semnificative pe care ei le impun în prezent reţelelor europene”, avertizează şefii operatorilor europeni de telecomunicaţii.
Alţi semnatari sunt: Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb şi Altice Portugal.
Operatorii europeni de telecomunicaţii susţin că giganţii americani din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google, Meta şi Netflix, sunt responsabili pentru mai mult de 50% din tot traficul de internet şi ar trebui să suporte o parte din cost modernizării infrastructurii.
Big Tech au respins solicitările, spunând că investesc deja în echipamente şi tehnologii menite să furnizeze mai eficient conţinut.
Şi Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, avertiza recent că giganţii din domeniul tehnologiei ar putea fi nevoiţi să suporte unele costuri ale reţelei de telecomunicaţii a Europei.
„Cred că există o problemă şi trebuie să o luăm în considerare, gândindu-ne la toate aspectele, iar aceasta este problema contribuţiei echitabile la reţelele de telecomunicaţii. Deoarece vedem că există jucători care generează un trafic ridicat, care apoi le înlesneşte afacerea, dar care de fapt nu contribuie la înlesnirea acelui trafic. Ei nu contribuie la sporirea investiţiilor pentru lansarea conectivităţii”, a declarat oficialul.
„Şi suntem în procesul de evaluare pentru a înţelege pe deplin situaţia”, a explicat Vestager, adăugând că analizează cum a evoluat în timp traficul de date, în special în timpul pandemiei.
Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO), o contribuţie anuală de 20 de miliarde de euro la costurile cu reţelele din partea giganţilor de tehnologie ar da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei Uniunii Europene.
Cu toate acestea, activiştii pentru drepturile digitale au avertizat că obligarea giganţilor din tehnologie să plătească pentru modernizarea reţelelor ar putea pune în pericol regulile privind neutralitatea internetului, reguli care ar putea fi diluate dacă se va ajunge la un acord cu giganţii din online pentru a contribui la finanţarea reţelelor de telecomunicaţii.
Google respinge ideea împărţirii costurilor reţelelor cu operatorii europeni de telecomunicaţii
Google, divizie a companiei americane Alphabet, a respins luni solicitarea operatorilor europeni de telecomunicaţii ca giganţii din domeniul tehnologiei să suporte unele costuri ale reţelei de telecomunicaţii a Europei, spunând că ideea care se vehiculează de zece ani este în defavoarea consumatorilor, iar compania investeşte deja milioane în infrastructura pentru internet, transmite Reuters.
Comentariile lui Matt Brittin, preşedintele Google pentru zona EMEA (Europa, Estul Mijlociu şi Africa) vin în contextul în care Comisia Europeană se pregăteşte să solicite opiniile ambelor părţi înainte de a face o propunere legislativă care ar putea forţa companiile din domeniul tehnologiei să ajute la plata implementării 5G şi a cablurilor din fibră optică în cele 27 de state membre ale blocului comunitar.
Deutsche Telekom, Vodafone, Orange, Telefonica şi alţi 12 operatori europeni de telecomunicaţii susţin că giganţii americani din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google, Meta şi Netflix, sunt responsabili pentru mai mult de 50% din tot traficul internet şi ar trebui să suporte o parte din costul modernizării infrastructurii.
Ideea ar putea perturba neutralitatea Europei în domeniul internetului sau accesul deschis la internet, a declarat Brittin. Acesta a adăugat: „Introducerea principiului „cel care trimite plăteşte” nu este o idee nouă şi ar schimba semnificativ principiile accesului deschis la internet. Aceste argumente sunt similare cu cele pe care le-am auzit în urmă cu zece ani sau mai mult, şi nu vedem noi date care să schimbe situaţia”.
„Ar putea avea un impact negativ asupra consumatorilor, în special într-o perioadă de creştere a preţurilor”, a avertizat Brittin.
El a explicat că Google, proprietarul YouTube, şi-a îndeplinit sarcina de a deveni mai eficient pentru furnizorii de servicii de telecomunicaţii prin investiţii de milioane de euro.
„În 2021, am investit peste 23 milioane de euro în cheltuieli de capital, majoritatea în infrastructură”, a explicat oficialul Google.