Operatorii din turism care oferă servicii pentru Litoralul Românesc solicită ajutorul Guvernului pentru a putea rezista pe piață

Operatorii de pe Litoralul Mării Negre, dar și agențiile de turism care vând vacanțe în această zona se confruntă cu un blocaj economic din cauza pandemiei de coronavirus, motiv pentru care solicită Guvernului o serie de măsuri menite să limiteze pierderile și să poată funcționa în parametri normali în această vară, când se estimează că o mare parte dintre români se vor orienta către vacanțele interne, informează Agerpres.
Economica.net - mie, 18 mart. 2020, 15:00
Operatorii din turism care oferă servicii pentru Litoralul Românesc solicită ajutorul Guvernului pentru a putea rezista pe piață

Potrivit unui comunicat al Organizației Patronale Mamaia – Constanța transmis miercuri AGERPRES, printre măsurile de salvare solicitate se numără: exceptarea de la plata taxelor și a impozitului pe salarii în perioada 1 martie – 30 iunie 2020, amânarea plății impozitelor și taxelor locale pentru operatorii din turism și servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioada de 6 luni, fără penalizări și dobânzi, prelungirea termenelor de plata privind impozitele și contribuțiile sociale de la 1 iulie la 31 decembrie și oferirea imediată a voucherelor de vacanță și acordarea de subvenții pentru plata salariilor.

Reprezentanții organizației susțin că pandemia de coronavirus, ținută deocamdată sub control în România, afectează deja grav operatorii economici din turism și servicii, aceștia confruntându-se cu diminuarea sau chiar blocajul activității, reducerea cererii, închiderea restaurantelor, cafenelelor și barurilor, închiderea cluburilor și centrelor de agrement.

„Această situație determina scăderea masivă a încasarilor pentru următorul trimestru, cel puțîn, și, implicit, o scădere importantă a veniturilor pentru întreaga perioada a anului 2020. Însa, în același timp, suntem nevoiți să susținem cheltuieli considerabile generate, în special, de salariile angajaților (contractele de muncă și impozitele și taxele aferente acestora), astfel că pierderile fiscale sunt inevitabile. În acest context, operatorii economici din turism se vor confruntă cu o situație de blocaj economic, care va afecta în mod grav posibilitatea de menținere în plata a resursei umane existente, a achitării impozitelor și taxelor locale, imposibilitatea achitării ratelor la credite etc.”, a declarat Anca Nedea, directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia Constanța.

Având în vedere aceste circumstanțe, toate patronatele din turism de pe litoral (Organizația Patronală Mamaia Constanța, Organizația Patronală Eforie, Patronatul Ion Movilă Eforie-Techirghiol, Organizația Patronală Mangalia, Organizația de Management al Destinației Turistice Mangalia și stațiuni, membre ale Federației Patronatelor din Turismul Românesc), dar și Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, au trimis marți o adresa către Ministerul Economiei, în care propun o serie de măsuri care ar avea rolul să salveze operatorii din industria turismului și a serviciilor.

Astfel, în cazul scutirii de taxe și impozite patronatele din turism cer exceptarea de la plata a contribuțiilor sociale obligatorii, a impozitului pe salarii, în perioada 1 martie – 30 iunie 2020; amânarea plății impozitelor și taxelor locale a operatorilor din turism și servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioada de 6 luni, fără penalizări și dobânzi; oferirea de alte facilități fiscale, prin prelungirea termenelor de plata privind impozitele și contribuțiile sociale de la 1 iulie la 31 decembrie a.c.; utilizarea de instrumente financiare facile pentru a asigura lichiditățile necesare susținerii activității din turism și pentru a furniza capital de lucru, prin utilizarea ajutoarelor de stat, luând în considerare reglementările de minimis sau schemele de salvare și restructurare.

De asemenea, patronatele solicită modificarea legislației muncii privind muncă temporară sau muncă de acasă, plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism, precum TVA și plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator.

Organizațiile patronale din turism vor că autoritățile să asigure un fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului și să aloce fonduri pentru furnizarea de capital de lucru operatorilor din turism.

Nu în ultimul rând, ei cer oferirea imediată a voucherelor de vacanță, acordarea de subvenții pentru plata salariilor, garanții de creditare temporară și țintite pentru necesitățile de lichiditate pe termen scurt și extinderea scadentelor împrumuturilor sau orice alte instrumente de politică fiscală menite să atenueze impactul economic al crizei economice cauzate de efectele coronavirusului.

„Industria ospitalității de litoral (turism și servicii conexe) este cea mai afectată de o puternică sezonalitate (vorbim de numai 3 luni de sezon, cel mult) și de 9 luni de extrasezon”, mai spun reprezentanții Organizației Patronale Mamaia – Constanța.

Potrivit sursei citate, Uniunea Europeană a luat deja în discuție posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia și a evita o recesiune. Astfel, Italia a anunțat o serie de măsuri pentru diminuarea impactului economic, precum: suspendarea obligativității plății facturilor pentru utilități, taxe și ipoteci, suspendarea ratelor la creditele imobiliare, extinderea termenelor limita pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate. De asemenea, a anunțat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajații concediați din cauza carantinei și a restricțiilor de călătorie, iar Portugalia a adoptat o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi ale vânzarilor cu 40%, în ultimele trei luni, în comparație cu anul trecut. De asemenea, s-a luat decizia că angajații afectați să primească 2/3 din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătiți de stat, iar restul de angajatori.

Totodată s-a deschis o linie de credit guvernamentală de 200 milioane de euro pentru firmele a căror cifra de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ cu aceeași perioada a anului trecut. Alte măsuri se referă la amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimentele care s-au anulat din cauza pandemiei. Coreea de Sud a introdus subvenții pentru salarii, în cazul micilor comercianți, și a majorat indemnizația pentru cei care își caută un loc de muncă sau sunt îngrijiti la domiciliu, iar China a renunțat temporar la contribuțiile pentru asigurări sociale plătite de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Analiștii economici au ajuns la concluzia ca politica lui Donald Trump ar influența creșterea inflației la nivel mondial cu circa 1%, implicit și a inflației României, chiar dacă aici......
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. Cel mai mare cost este salariul curierului, combustibilul și mașina
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. ...
Costurile de livrare a coletelor se vor scumpi în 2025, pe fondul creșterii salariului minim și a introducerii de noi ...
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
În septembrie, exporturile de produse agricole ale Ucrainei erau la nivelul lui 2021, iar producțiile de cereale din acest ...
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
Plătim în România rate la creditele bancare cu o medie a dobânzilor anuale efective de aproximativ 6.5%, aproape dublu ...