Operatorii mobili au finalizat modificările tehnice în benzile de 1800 MHz. Urmează tranziţia pentru 900 MHz

Operatorii mobili (Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone) au finalizat cu succes migrarea serviciilor în benzile de frecvenţe de 1.800 MHz, pentru viteze de 4G, şi pregătesc, în noaptea de 4 spre 5 aprilie tranziţia în benzile de 900 MHz pentru 3G, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 11:08
Operatorii mobili au finalizat modificările tehnice în benzile de 1800 MHz. Urmează tranziţia pentru 900 MHz

Potrivit arbitrului telecom, companiile respective care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate de ANCOM în anul 2012 au finalizat cu succes procedura de modificare a parametrilor tehnici ai reţelelor pentru a utiliza benzile de 1800 MHz în condiţiile stabilite prin licitaţie.

Tranziţia a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, în intervalul orar 00,00 – 04,00, şi nu au fost înregistrate incidente pe parcursul desfăşurării operaţiunilor, impactul asupra furnizării serviciilor către utilizatori fiind minim.

Pe de altă parte, furnizorii de comunicaţii mobile (Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone) vor implementa cea de-a doua etapă a tranziţiei, pentru benzile de 900 MHz, operaţiune ce va avea loc în noaptea de 4 spre 5 aprilie, în aceleaşi condiţii care au fost anunţate şi pentru etapa precedentă.

‘Pe parcursul procesului de tranziţie este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale reţelelor. Şi această etapă se va desfăşura sub supravegherea ANCOM, pentru a asigura eficienţa procesului şi intervenţia rapidă a echipelor tehnice ale operatorilor pentru remedierea eventualelor deficienţe sesizate’, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Licenţele de utilizare a acestor frecvenţe radio alocate de ANCOM celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România) intră în vigoare la data de 6 aprilie 2014 şi sunt valabile până la 5 aprilie 2029.

În a doua jumătate a anului 2012, Autoritatea a organizat licitaţia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date, până în anul 2029.

Pentru prima dată în România, licenţele de spectru s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totală de 682.136.036 euro.

În urma licitaţiei, cantitatea de spectru disponibilă pentru comunicaţii mobile a crescut cu 77%.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii BRICS cer o încetare a focului în Fâşia Gaza şi o retragere completă a trupelor israeliene
Liderii BRICS cer o încetare a focului în Fâşia Gaza şi o retragere completă a trupelor israeliene
Liderii din BRICS, grupul celor 11 mari ţări emergente, au cerut duminică o "încetare imediată a focului" şi o "retragere completă" a Israelului din Fâşia Gaza, într-o declaraţie comună......
Premieră în Israel – Armata anunţă că mii de ordine de recrutare vor fi trimise evreilor ultraortodocşi
Premieră în Israel – Armata anunţă că mii de ordine de recrutare vor fi trimise evreilor ultraortodocşi
Armata israeliană a anunţat duminică că mii de ordine de recrutare vor fi trimise evreilor ultraortodocşi, care până ...
A apărut Ghidul pentru drepturile şi comercializarea proprietăţii intelectuale
A apărut Ghidul pentru drepturile şi comercializarea proprietăţii intelectuale
Autoritatea Naţională pentru Cercetare aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării anunţă că a fost ...
BNS: Subvenţia de la buget acordată partidelor politice, acordată numai în anii în care România se încadrează în ţintele de deficit
BNS: Subvenţia de la buget acordată partidelor politice, acordată numai în anii în care România se încadrează în ...
Subvenţia de la bugetul de stat pentru partidele politice ar trebuie să se acordă numai în anii în care România se ...