OPINIE: De ce ar avea sens fuziunea Mediafax Group – RCS&RDS

Economica.net
23 08. 2013
dragos_stanca_mag_3_28562400

1. Pentru că ambele companii depind, simplificând lucrurile, de decizia a câte unui singur om: Adrian Sârbu, respectiv Zoltán Teszári. Şi pentru că primul este prea valoros şi prea orgolios – dacă zvonurile insistente în acest sens au vreo bază reală – ca să pornească un proiect sub un contract de management (cum a fost în cazul CME) şi, evident, va dori să fie asociat semnificativ într-un viitor posibil business cu RCS&RDS.

2. Pentru că uşurinta luării deciziei, într-un business în care alţi asociaţi + avocaţii lor îţi pot tăia orice chef, e foarte importantă. Şi pentru că RCS & RDS a ramas singurul player major semnificativ din piaţă/regiune care poate lua o decizie rapidă, fără a implica headquarter-ul de te-miri-unde + N acţionari (cum e în cazul Dolce sau UPC, de exemplu).

3. Pentru că, în ciuda unor prime proiecte promiţătoare, RCS & RDS are nevoie de coerenţă în strategia de content online şi TV pe care oamenii foarte competenţi pe care Adrian Sarbu i-a ştiut ţine aproape de el, în Mediafax şi ProTV, o pot oferi.

4. Pentru că fuziunea dintre un operator de content (care nu deţine operaţiuni TV) şi un player major (care deţine distribuţie şi câteva prime proiecte de content TV) ar fi un mix ce ar putea schimba regulile jocului. Şi Sârbu şi Teszári ştiu asta. “Content is King. Distribution is King Kong”.

5. Pentru că, în curând (la scara istoriei), nu va mai exista content online şi content TV ci doar conţinut digital video şi text care va fi distribuit optim, în aşa fel încât consumatorii şi advertiserii să fie obligaţi să plătească pentru el.

6. Pentru că după o experienţă valoroasă dar şi dureroasa la CME – preţul actiunilor a cazut de la peste 1.000 de coroane în august 2008 la 80 în august 2013 (adică de la peste 38 de euro la doar 3-4 euro azi) , Adrian Sârbu ştie mai bine decât orice om de media îndragostit de content ca, din pacate, modelul actual advertising plasat în continut unidirecţional nu va mai funcţiona prea mult. Iar accentul pus pe importanţa deal-urilor cu distribuitorii s-a văzut clar în ultimele decizii ale CME. În plus, oamenii de bază ai organizaţiei sale, de a căror opinie Sârbu va ţine cont, împărtăşesc această opinie.

7. Pentru că ambiţiile de dezvoltare regională ale lui Adrian Sârbu / Mediafax nu cred că au fost anulate, doar amânate din cauza timpului petrecut în fruntea CME. Iar RCS & RDS are deja o prezenţă notabilă in regiune. În plus, deşi este poate cea mai coerentă şi solidă companie de media non-tv locală de pe piaţă, Mediafax Group are nevoie pentru a trece la următorul nivel de un partener puternic.

Dragoş Stanca a lucrat în media începând cu 1996, trecând prin companii ca Ringier, Publimedia (parte a Mediafax Group), Realitatea-Caţavencu, F5 Webcorp. Din 2009 este antreprenor în domeniul digital şi partener semnificativ în companii de marketing şi comunicare online [Q2M], tehnologie [PUBLYO] sau evenimente [ICEEfest].

În 2012 Q2M a fuzionat cu reţeaua internaţională de publicitate online Think Digital.