Oportunitate pentru retailerii locali. Marketplace-ul Trendyol, controlat de gigantul Alibaba, vrea să le deschidă piața asiatică

Compania de tehnologie Trendyol, al cărei acţionar majoritar este gigantul chinezesc Alibaba, are în strategia sa de business pe termen mediu și lung să faciliteze intrarea retailerilor locali pe piața chineză, pe platformele online, a declarat Çağlayan Çetin, președinte Trendyol Group. Aceasta chiar dacă, momentan, compania nu are o prezență în statul asiatic.
Economica.net - sâm, 14 sept. 2024, 12:03
Oportunitate pentru retailerii locali. Marketplace-ul Trendyol, controlat de gigantul Alibaba, vrea să le deschidă piața asiatică

Pentru început însă, compania cu sediul în Istanbul intenționează să integreze vânzători locali pe marketplace-ul său în plină expansiune, până la finalul acestui an, iar până la finalul anului viitor să deschidă un sediu și un depozit în București, pentru care va angaja circa 250 de persoane, atunci când va deveni operațional.

„Strategia Trendyol este foarte diferită de cea a competitorilor noștri. Nu sunt doar o companie de vânzări crossboard. Credem într-un business local având o aplicație locală, retaileri locali, birou la nivel local și depozit la nivel local și dorim să ajutăm la digitalizarea retailerilor români. Dorim să ajutăm retailerii locali să își vândă produsele (prin intermediul platformelor online n.red.) în Turcia, Orientul Mijlociu, Germania și China. Acesta este scopul nostru”, a spus Çetin.

„Chiar dacă nu avem prezență în China, Alibaba fiind cel mai mare acționar al nostru, avem acces la toate platformele lor . China este o piață foarte mare, dar trebuie să fii foarte competitiv pentru a merge acolo”, a mai spus președintele.

Trendyol a lansat aplicația în limba română în ianuarie 2024 și de atunci a înregistrat cea mai rapidă creștere de pe piețele din Europa Centrală și de Est (CEE), ajungând la 500.000 de clienți și vânzări de peste 3 milioane de articole.

75% din produsele vândute de marketplace-ul Trendyol sunt mărfuri din Turcia, iar restul vin din China, Japonia, Germania etc.  „Strategia noastră merge pe ideea de a elimna toate stocurile ce există pe o piață, iar apoi, ce nu există acolo, imporăm. În România, estimăm că 60-80% dintre consumatorii activi digital comandă din afara țării pentru că nu găsesc produsele dorite aici”.

Pentru început, compania va începe să înroleze în marketplace-ul pentru România branduri mari, grupuri internaționale cu care Trendyol lucrează deja la nivel global, pentru ca mai apoi să adauge şi branduri medii şi mici.

Pe platforma locală Trendyol se comercializează acum articole fashion şi câteva articole pentru casă, însă compania are în plan să adauge şi celelalte categorii precum cosmetice, electronice etc.

Trendyol a fost fondat la Istanbul în 2010 și între timp a devenit primul decacorn din Turcia și una dintre cele mai importante platforme de comerț electronic din lume. Marketplace-ul conectează peste 250 000 de comercianți și branduri cu mai bine de 35 de milioane de clienți prin intermediul aplicațiilor dedicate în limbile locale din Turcia, Germania, Azerbaidjan, statele din Golf și, recent, din România, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Creşterea economiei UE se bazează pe economiile periferice, ritmul dezinflaţiei încetineşte – PwC
Creşterea economiei UE se bazează pe economiile periferice, ritmul dezinflaţiei încetineşte – PwC
Creşterea economiilor periferice din Europa ia avânt datorită banilor alocaţi prin mecanismul de redresare şi rezilienţă şi instrumentul de asistenţă pentru preaderare, dezinflaţia......
Grecia va achiziţiona drone Switchblade din SUA (surse)
Grecia va achiziţiona drone Switchblade din SUA (surse)
Grecia are în plan achiziţionarea de drone Switchblade din Statele Unite pentru a-şi întări forţele armate, pe măsură ...
Justiţia europeană a anulat o amendă de 1,5 miliarde euro impusă Google
Justiţia europeană a anulat o amendă de 1,5 miliarde euro impusă Google
Tribunalul General din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat miercuri o amendă de 1,49 miliarde ...
Exporturile de cereale ucrainene via portul Constanţa s-au înjumătăţit în primele opt luni
Exporturile de cereale ucrainene via portul Constanţa s-au înjumătăţit în primele opt luni
Portul Constanţa a înregistrat o scădere a exporturilor totale de cereale în primele opt luni ale acestui an, în condiţiile ...