Oportunitatea micilor fermieri români. Peste 1.000 de producători de legume și fructe au intrat în programele marilor lanțuri de magazine

07 09. 2021
legume_47441700

Împinși de la spate de consumatori, care cel puțin declarativ își doresc produse românești, de presiunea statului care nu știe cum să echilibreze balanța comercială, de mass-media care arată cu degetul la importurile masive generate de expansiunea marilor rețele comerciale, dar și încurajați de faptul că logistic este mai simplu să vinzi marfă locală, marii retaileri au dobândit ceva experiența în a dezvolta programe pentru a-i atrage alături pe micii producători.

Oficial, “poveștile” made in România folosite masiv în strategiile de marketing și comunicare au început să fie scrise din 2014-2015. Este perioada în care în jurul acestui concept s-au creat branduri folosite și azi precum “Țara Mea”, a celor de la Kaufland sau “Gusturi Românești” a celor de la Mega Image. Acum, mai toți retailerii au astfel de mărci private sub care vând legume și fructe românești. Mai important, au dezvoltat și proiecte în care investesc alături de fermieri, fiind de cele mai multe ori responsabili de instruirea fermierilor, identificarea produselor și soiurilor ce urmează a fi cultivate, tehnologizare și uneori chiar sprijinirea acestora în obținerea de certificări care le demonstrează calitatea.

Din calculele Economica, peste 1.000 de producători de legume și fructe sunt în unul sau mai multe programe dezvoltate de retaileri cu scopul de a asigura cât mai multă marfă locală pe rafturile magazinelor lor.

Investiții de peste 1 milion de euro pe an la Mega Image

Astfel, Mega Image a ajuns în al optulea an în care, prin programul „Gusturi românești de la gospodari”, susține producătorii de legume și fructe. Anul trecut, investiția retailerului în program a depășit 1,3 milioane de euro, iar numărul producătorilor individuali și a cooperativelor incluse a ajuns la 220. Dintre aceștia, peste 50 s-au alăturat programului anul acesta.

Rezultatul: conform propriilor declarații, în plin sezon de legume locale, Mega Image oprește importurile la aceste categorii de produse. Aceasta în condițiile în care peste 400 de tone de legume și fructe sunt livrate zilnic, în plin sezon, din fermele locale partenere direct în depozitele Mega Image. În plin sezon de roșie românească, producătorii locali livrează, în medie, 25 de tone pe zi.

Toți cei care vând sub brandul Gusturi Românești de la Gospodari cultivă legume și fructe doar în sistem tradițional, direct pe sol, pe o suprafață totală de peste 140 de hectare de solarii și de peste 300 de hectare de livezi în întreaga țară.

Colaborarea cu Mega Image le asigură fermierilor preluarea întregii cantități de legume pe tot sezonul, consultanță de la ingineri horticultori din program, un plan de producție și analize de sol și apă sau tehnologii moderne precum senzorii de monitorizare a culturilor. În plus, Mega Image susține costurile pentru semințe, fertilizatori, folie și materiale necesare procesului de producție. Mai mult, Mega Image investește în certificarea lor Global GAP, care le atestă mai departe calitatea produselor.

Kaufland – 237 de fermieri

Unul dintre primii jucători de pe piața retailului alimentar care a implementat un astfel de program cu fermieri, Kaufland, colaborează anul acesta cu 237 de fermieri și producători mici, înscriși în Cooperativa Țara mea. Retailerul a avut în plan să colecteze anul acesta de la ei 9.000 de tone de legume și fructe, adică 30% din cantitatea necesară de produse pe sezon, restul fiind achiziționat de la alți furnizori locali. Suprafața contractată în program este de aproximativ 150 de hectare.

Spre deosebire de fermierii Mega Image, cei care colaborează cu Kaufland trebuie să fie certificați Global G.A.P. sau urmează să obțină certificarea; au disponibile cantitățile necesare de fructe și legume agreate, ce pot fi planificate în avans; au capacitate de prelucrare sau ambalare a produselor, dispun de capacitate de răcire sau pre-răcire a produselor; au capacitate logistică către depozitele centrale; dispun de capacitare de stocare adecvată, dacă este necesar.

Pentru a intra în program, trebuie să se înscrie în Cooperativa Țara mea. Aceasta a fost înființată în 2016 și este deținută de cinci acționari persoane juridice, fiecare cu câte 20% dintre părțile sociale. Cooperativa a raportat în 2020 o cifră de afaceri netă în valoare de 152,9 milioane de lei, cu 3,6% peste nivelul anului anterior. Cooperativa are 16 angajați și un profit net de aproximativ 2 milioane de lei.

Carrefour – 540 de familii de fermieri

Din perspectiva colaborării cu fermierii, retailerul francez Carrefour a fost deschizător de drumuri în condițiile în care, în 2017, a lansat oficial în România prima cooperativă agricolă fondată de un retailer – Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști. Or, potrivit ultimelor date ale retailerului surprinse în Raportul său de Sustenabilitate, compania a comercializat în 2020 peste 7.425 de tone de legume și verdețuri produse local, de Cooperativa Vărăști care include astăzi 140 de familii și exploatează 135 de hectare de teren. Totodată, peste 400 de fermieri s-au înscris anul trecut în programul Creștem România BIO, primul program inițiat de un retailer pentru fermierii locali care doresc să facă trecerea la agricultura ecologică. În total, Carrefour oferă în prezent peste 1.000 de produse BIO, reprezentând cea mai largă ofertă de pe piața retail din România.

Lidl – peste 92.000 de tone de legume și fructe de la fermieri locali

Condiția certificării Global GAP pentru furnizorii de legume și fructe o are, de la 1 septembrie 2017, și Lidl care își consiliază toți furnizorii de legume și fructe, indiferent că fac parte sau nu din proiectul lor “Cultivat în România, specific românesc”. Acest proiect a fost inițiat în 2016 alături de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și are drept scop revitalizarea unor soiuri autohtone, precum Roșia de Buzău 1600 și, în paralel, sprijinul fermierilor prin servicii de audit și consultanță.

„Am sporit oferta de legume și fructe care provin de la cooperative și grupuri de producători locali, toți auditați Global G.A.P. Astfel, cantitatea de legume și fructe românești achiziționată în perioada de raportare (martie 2019 – februarie 2020) a crescut cu 18,37% față de perioada anterioară, ajungând la 92.057 de tone și depășind cantitatea de legume și fructe achiziționată de la furnizori externi”, se arată în ultimul raport de sustenabilitate al Lidl.

De asemenea, potrivit companiei, în vârf de sezon, la nivelul lui 2019, 70% dintre fructele și legumele din piața Lidl au fost luate de la furnizori români (care comercializează din producție autohtonă sau import n.red.). Procentajul fructelor și legumelor românești a fost de 81%. Per total, pentru sortimentul permanent (nu doar legume și fructe) Lidl a lucrat în 2019 cu 290 de furnizori din România.

Profi – 90 de producători locali

Și retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, vrea să sprijine în următorii doi ani 200 de fermieri care să producă sub brandul propriu „Proaspete de la noi”. Au deja 90 de parteneri în programul lansat în 2019 cu scopul de a crește cantitățile de legume și fructe românești de pe rafturi. Fermierii din programul Profi produc pe baza unor informații exacte legate de cantitățile necesare și de soiurile pe care ar trebui să le cultive. De asemenea, beneficiază de îndrumare și asistență din partea inginerilor horticultori Profi care fac recomandări cu privire la îngrijirea plantelor, dar și sondează constant parametrii producției, inclusiv prin teste de laborator care certifică dacă recoltele se încadrează în normele legale privitoare la concentrația de nitrați, nitriți și pesticide.