‘În urma verificărilor s-a confirmat că au fost obţinute finanţări străine pentru campania lui Aleksei Navalnîi’, a informat Parchetul rus într-un comunicat.
Potrivit acestei surse, peste 300 de persoane fizice şi juridice străine, precum şi donatori anonimi din 46 de ţări (între care SUA, Finlanda, Marea Britanie, Elveţia şi Canada) i-au dat bani lui Navalnîi şi membrilor echipei sale prin intermediul unui sistem de plată pe internet.
Legislaţia rusă interzice candidaţilor la un scrutin să primească finanţare străină pentru campania lor electorală.
Parchetul, care a făcut aceste verificări în urma unor acuzaţii în acest sens lansate de deputatul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski, a trimis documentele Ministerului Afacerilor Interne pentru ca acesta din urmă să decidă dacă este necesară demararea unei anchete.
Opozantul a respins imediat acuzaţiile, scriind pe blogul său că ‘Parchetul a inventat totul’. ‘Campania noastră este cea mai transparentă din punct de vedere al finanţărilor’, a adăugat acesta.
Opozantul, care riscă deja cinci ani de închisoare într-un dosar de deturnare de fonduri, pe care îl denunţă, susţine că nu este surprins de noile acuzaţii.
Conform unui sondaj al centrului independent Levada, publicat la mijlocul lunii iulie, Aleksei Navalnîi este creditat cu doar 8% din intenţiile de vot, cu mult în urma actualului primar, Serghei Sobianin, care ar obţine peste 70% din sufragii. Însă în ultimele săptămâni, opozantul şi echipa sa şi-au înmulţit distribuirile de broşuri şi întâlnirile cu alegătorii pe stradă pentru a inversa această tendinţă.
Potrivit comisiei electorale din Moscova, Navalnîi a primit până la 6 august aproape 31 de milioane de ruble (708.000 de euro) pentru campania sa, faţă de 100,5 milioane (2,3 milioane de euro) pentru Sobianin.
Navalnîi (37 de ani) a devenit cunoscut pentru denunţările făcute pe blogul său şi pe reţelele sociale referitor la scandalurile de corupţie din întreprinderile publice ruse. Devenit opozantul numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin în timpul manifestaţiilor din 2011-2012, Navalnîi a fost condamnat la 18 iulie la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri într-o exploatare forestieră publică, însă a fost pus în libertate până la examinarea apelului său.