Opoziţia: Amânarea României în Schengen, un nou eşec al lui Băsescu
„Amânarea este un eşec. Dacă vrem să fim oameni politici români, putem arunca imediat eşecul pe spinarea unor nume ale unor liderilor politici actuali. Eu consider că este un eşec al clasei politice şi ar trebui să ne gândim cu toţii cum reuşim împreună să rezolvăm problemele pe care România le are azi, probleme care nu ne permit să stăm la masa bogaţilor”, a spus Relu Fenechiu, vicepreşedintele PNL, într-o declaraţie pentru Mediafax.
În privinţa recomandării făcute de Consiliul European privind aderarea României la Schengen, şeful Departamentului Schengen din Ministerul De Interne, Marian Tutilescu, a declarat pentru RFI că recomandarea nu este o victorie, ci o tergiversare”.
„N-o privesc nici măcar ca pe o victorie. Este iarăşi o tergiversare privind luarea unei decizii pe acest subiect extrem de important, de fapt acest dosar european, că nu e vorba numai de problema României”, a spus Tutilescu, reamintind că şi la Consiliul JAI din 22 septembrie anul trecut a mai existat o astfel de situaţie, „în care a fost prezentat compromisul franco-german privind aderarea în două trepte”, iar câteva ţări, în frunte cu Olanda, s-au opus aderării ţării noatre la Schengen. Olanda a rămas singura care se opune în continuare.
Tutilescu a mai spus că şansele unei aderări la Schengen în acest an nu scad, „dar sigur că nici nu este o decizie tranşantă”, precizând că „este un progres într-adevăr (…) dar asta nu înseamnă că problema este rezolvată”.
Vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean, preşedinte al Comisiei de politică externă a Senatului, a declarat, vineri, pentru Mediafax că decizia CE de a amâna pentru septembrie o decizie cu privire la aderarea României la Schengen este încă un eşec al preşedintelui Traian Băsescu şi că decizia era „previzibilă”.
„Această amânare demonstrează un eşec constant al guvernanţilor de la Bucureşti în a reuşi să susţină un dialog politic bilateral eficace cu autorităţile olandeze. Genul de retorică politică publică pe care guvernanţii de la Bucureşti l-au avut în ultima perioadă la cel mai înalt nivel politic s-a dovedit că a fost o idee profund neinspirată. Între timp s-a ratat o ocazie, s-a pierdut foarte mult timp şi s-a preferat un război al declaraţiilor prin presă unui dialog de substanţă, la nivel politic înalt”, a declarat Corlăţean. El spune că Bucureştiul trebuie să îşi propună ca în septembrie 2012 liderii statelor UE să accepte măcar o primă etapă a aderării la Schengen.
În schimb, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că amânarea până în toamnă a deciziei privind intrarea României în Schengen este un lucru „nedrept”, „greu de explicat” şi reprezintă „un pas înainte către divizarea Europei” şi „o înfrângere a idealului european”.
Liderii statelor UE au hotărât joi seară să amâne până în septembrie decizia cu privire la o eventuală intrare în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, arată un proiect de declaraţie finală pentru acest summit obţinut de AFP.
Datorită opoziţiei Olandei, o aderare nu poate fi considerată acum şi s-a hotârăt ca o decizie cu privire la acest subiect să fie luată „în septembrie 2012”, arată acest text.