Oprea, ADR: România nu mai are nicio scuză dacă nu va performa în transformarea digitală
„Lucrurile arată destul de bine, din punctul de vedere al ADR perspectiva este una bună pentru că avem în momentul de faţă un document şi o legislaţie după care să ne ghidăm. Consider că România nu mai are în acest nicio scuză dacă nu va performa în domeniul transformării digitale în următoarea perioadă”, a spus Oprea la un eveniment organizat de Institutul Aspen România.
Acesta a explicat că instituţia pe care o conduce a elaborat împreună cu Secretariatul General al Guvernului o „foaie de parcurs” a digitalizării instituţiilor publice pentru următorii 10 ani. Acesta conţine proiecte în valoare totală de 2,4 miliarde de euro.
„O foaie de parcurs destul de interesantă şi bogată. Avem o dimensionare a tuturor proiectelor în valoare de 2,4 miliarde de euro. Din acest motiv, prin intermediul Comitetului de e-guvernare şi de debirocratizare pe care l-am înfiinţat acum o lună, am solicitat Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării – coordonatorul naţional al PNRR pe zona de digital – să facă o sincronizare între proiectele pe care le-a gândit împreună cu instituţiile publice şi politica publică. Pentru că avem nevoie să ştim clar pe ce metode de finanţare ne bazăm atunci când vom începe implementarea proiectelor cuprinse în această foaie de parcurs”, a declarat preşedintele ADR.
O parte dintre aceste proiecte sunt deja în curs de implementare, respectiv:
- – Platforma software centralizată pentru identificare digitală, care în acest moment se află în stadiu de selectare a implementatorului. „Sperăm să ca până la 1 august să avem câştigătorul”.
- Proiectul RegIntermed prin care fiecare pacient din România va avea o evidenţă electronică a tuturor medicaţiilor care i-au fost prescrise de-a lungul vieţii.
- Proiectul RTI prin care vom avea evidenţa paturilor disponibile la secţiile de ATI din 12 mari spitale, urmând ca apoi să fie extins la toate spitalele
- Hubul de servicii de la Ministerul Muncii al cărui rol este de a agrega toate bazele de date a instituţiilor din subordine şi a avea o evidenţă clară a tot ceea ce înseamnă date pe care Ministerul Muncii. „După cum foarte bine ştim Ministerul Muncii alături de Ministerul de Interne sunt cei mai mari depozitari de informaţii la nivelul întregii administraţii publice”.
Oprea a adăugat că o parte dintre proiectele cuprinse în foaia de parcurs vor fi implementate până la sfârşitul acestui an
„În interiorul acestei foi de parcurs am pus milestone-uri pe care ni le-am asumat şi pe care dorim să le transpunem în faţa oamenilor cât mai curând cu putinţă. Avem proiecte care vor prinde viaţă până la sfârşitul acestui an şi ne dorim camarea majoritate a proiectelor pe care ni le-am asumat să prindă viaţă în decursul primei jumătăţi a perioadei de 10 ani pe care am am pus-o ca deadline”, a spus oficialul.
Institutul Aspen România a organizat joi, 24 iunie, sub egida programului Aspen Technology & Society Program și seriei de webinarii Aspen Dialogues, webinarul de prezentare publică a iniţiativei Digital First. Misiunea acestui demers este transformarea digitală a serviciilor publice, însoțită de educație digitală, pentru o administrație modernă, adaptată nevoilor actuale ale societății, ca factor determinant al dezvoltării României.
De asemenea, Institutul Aspen România lansează invitaţia tuturor stakeholderilor interesaţi de a se alătura acestui cadru de transformare digitală a administraţiei publice, pentru a facilita servicii eficiente care vor îmbunătăți viața cetățenilor și a mediului de afaceri şi contura un viitor modern, accesibil și rezilient pentru România.