„Lista celor care au fost selectaţi în programul Start-Up Nation a fost publicată pe site ministerului şi aşteptăm contestaţiile, pentru că este un termen pentru cei care consideră că au fost nedreptăţiţi sau au avut o interpretare eronată a documentelor pe care le-au depus. Trebuie să fie acest timp pentru contestaţii, două săptămâni, să rămână lista definitivă şi apoi să înceapă într-un ritm foarte solid semnarea de contracte. Deja am început semnarea de contracte cu cei ce se află în poziţii până în 200, apoi până în 300, unde nu era evident niciun dubiu, pentru că erau deja admişi”, a spus Oprea.
El a precizat că imediat după semnarea contractelor aplicanţii pot opta fie pentru creditul punte oferit de una dintre cele trei bănci partenere, CEC, BCR şi Banca Transilvania, fie, dacă pot atrage alte resurse financiare, pot merge direct la agenţia regională pentru decont final.
„În ediţia din 2017 au fost companii care au reuşit decontarea în două luni de zile. Dacă în 2017, când eram în pionierat şi noi şi ei, am reuşit lucrul acesta, mă aştept să meargă mult mai uşor pentru că am simplificat programul, este cunoscut, există încredere în program şi deja sunt pregătiţi din experienţa celor care sunt deja antreprenori prin Start-up Nation, cum pot să deconteze mult mai uşor. Şi băncile s-au pregătit foarte bine”, a adăugat Oprea.
Lista aplicanţilor admişi de principiu la finanţare la ediţia a doua a programului Start-Up Nation 2018, precum şi lista aplicanţilor respinşi la finanţare au fost publicate luni, 3 iunie de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), pe site-ul www.aippimm.ro.
Aplicanţii urmează să primească pe adresele de corespondenţă scrisorile de acceptare de principiu la finanţare, precum şi scrisorile de respingere cu motivele care au condus la această decizie, informa MMACA într-un comunicat.
Aplicanţii care primesc scrisoarea de respingere pot depune contestaţie în termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii actului administrativ pe adresa Agenţiei regionale pentru IMM, Atragere de Investiţii şi Promovare Export. Actul administrativ de respingere se referă la neîndeplinirea condiţiilor din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii, veridicităţii şi conformităţii celor înscrise în Planul de afaceri online cu documentele justificative depuse.
Aplicanţii declaraţi acceptaţi de principiu la finanţare şi în limita bugetului alocat vor fi contactaţi de echipele agenţiei regionale de care aparţin pentru a fi programaţi la semnarea acordului de finanţare, a completat MMACA.
În prezent, un număr de 7.250 de companii sunt active în urma derulării programului guvernamental Start-Up Nation. Anul trecut, au fost 12.000 de aplicanţi, fiind încheiate 8.444 contracte, însă companii active active sunt 7.250.
Statul îşi propune să finanţeze 10.000 de firme prin acest program. Alocaţia financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului.
Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2018 societăţile înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producţiei, industriilor creative, serviciilor şi comerţului. Pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului.