Oprea: Decizia CNADTCU nu este corectă; mă voi adresa în instanţă pentru a face lumină în acest caz

Fostul vicepremier Gabriel Oprea susţine că decizia CNATDCU privind verdictul de plagiat în cazul lucrării sale de doctorat nu este una corectă şi spune că se va adresa instanţei pentru 'a face lumină' în acest caz, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 29 aug. 2016, 17:57
Oprea: Decizia CNADTCU nu este corectă; mă voi adresa în instanţă pentru a face lumină în acest caz

‘Am aflat din presă că a fost respinsă contestaţia pe care am depus-o la CNADTCU în legătură cu lucrarea de doctorat. Aşa cum am mai spus, voi merge mai departe şi mă voi adresa instanţei pentru a face lumină în acest caz. Nu mă agăţ de niciun titlu academic, aşa cum nu m-am agăţat de nicio funcţie în toată cariera mea. Pur şi simplu, vreau ca legea să fie respectată nu doar de cetăţeni, ci şi de instituţii. În contestaţia depusă la CNADTCU am vorbit despre mai multe lucruri care nu sunt în regulă şi care mă fac să cred că decizia luată de acest organism nu este una corectă. Voi merge mai departe şi voi cere Justiţiei să analizeze toate aceste aspecte’, a scris Oprea, luni, pe Facebook.

El susţine că, în cazul său, legea a fost ‘aplicată retroactiv’, fapt care este neconstituţional. Potrivit lui Oprea, lucrarea sa a fost evaluată nu după legea din 2000, când a susţinut teza, ci după o lege intrată în vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale.

‘Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. De exemplu, posibilitatea retragerii titlului de doctor a fost introdusă în lege abia în 2011, ea nefiind prevăzută în legislaţia anului 2000. Mai mult, noţiunea de ‘plagiat’ a fost definită în legislaţie abia în 2004, adică la 4 ani de când mi-am susţinut teza. Chiar şi aşa, termenul ‘plagiat’ se referă la redarea unor texte, expresii, idei etc fără a face trimitere la sursele originale. Or, în cazul meu, trimiterea la sursele originale există şi este imposibil de contestat, aspect reţinut şi în Hotărârea nr. 2165/08.07.2015 emisă de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice’, a adăugat Oprea.

El mai afirmă că pe subiectul doctoratului are două hotărâri emise de instituţiile statului român, care sunt amândouă valabile, dar care ‘se bat cap în cap’.

‘Astfel, există Hotărârea nr. 2165/08.07.2015 emisă de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, document care atestă faptul că ‘suspiciunea de plagiat nu se confirmă’ în cazul meu. Această hotărâre este în continuare în vigoare, nefiind desfiinţată, revocată sau anulată. În acelaşi timp însă, prin decizia Consiliului General al CNATDCU din data de 01.08.2016 s-a aprobat retragerea titlului ştiinţific de doctor în drept, sub pretextul unui presupus plagiat. Mai mult, titlul de doctor nu mi l-am acordat singur. Mi-a fost acordat acum mai bine de 15 ani prin ordin al ministrului Educaţiei, la propunerea CNATDCU. Astăzi, acelaşi CNATDCU are altă părere, deşi teza de doctorat a rămas aceeaşi. Aici cred că este o problemă a instituţiilor şi în niciun caz a mea, în calitate de cetăţean’, a scris Oprea.

El susţine că nu i-a fost respectat dreptul la apărare, subliniind că nu a fost invitat să îşi spună punctul de vedere în faţa celor care au evaluat lucrarea. Oprea afirmă că nu există o sesizare scrisă, aşa cum prevede legea, în baza căreia să fie demarată întreaga procedură în cazul lucrării sale de doctorat.

‘În Punctul de vedere al Comisiei de etică a Universităţii din Bucureşti se precizează că analiza suspiciunii de plagiat a fost efectuată ‘în urma solicitării formulate de ministrul Educaţiei’. Însă această solicitare nu poate anula cerinţa expresă a legii privind sesizarea scrisă. În plus, ar fi cu totul anormal ca o procedură ce se poate încheia cu retragerea unui titlu ştiinţific prin semnătura ministrului să poată fi demarată ‘la solicitarea’ aceluiaşi ministru’, a spus Oprea.

Potrivit acestuia, teza sa de doctorat a fost evaluată de oameni care fie nu au legătură cu domeniul juridic, fie nu sunt în măsură să se exprime pe astfel de probleme, iar Comisia de etică a Universităţii Bucureşti nu are în componenţa sa niciun membru specializat în ştiinţe juridice. ‘Ca să nu mai spun că unul dintre membrii acestei Comisii de etică nici măcar nu a terminat facultatea, fiind încă student la Geografie’, a adăugat Oprea.

El a criticat faptul că modul în care a fost evaluată teza sa de doctorat ‘abundă în imprecizii procedurale şi de fond’.

‘Este evident că de aproape un an sunt ţinta unui veritabil linşaj mediatic. Nu este normal, dar este unul din riscurile pe care ţi le asumi când intri în politică. Ceea ce nu pot accepta însă este ca instituţiile să lucreze după alte criterii decât cele legale. Nici articolele de ziar, nici simpatiile sau antipatiile unora, nici mizele politice nu justifică abdicarea de la lege. Dacă am făcut ceva ilegal, să fiu sancţionat. Dar să se dovedească mai întâi ce articole am încălcat şi din ce legi. Iar dacă nu am încălcat nicio lege, atunci de ce să fiu sancţionat?’, a conchis Oprea.

Consiliul General al CNADTCU a respins, prin vot electronic, contestaţia formulată de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei. Astfel, se menţine decizia iniţială a Consiliului – cea de plagiat – în cazul tezei de doctorat a fostului vicepremier.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...