Oprea: La momentul producerii incendiului în clubul Colectiv se aflau între 300 şi 500 de persoane
Vicepremierul a subliniat la începutul prezentării că România trăieşte o tragedie care a zguduit întreaga ţară, având în vedere că „zeci de tineri au murit, iar alţii au suferit arsuri grave noaptea trecută”.
„Azi noapte am coordonat, împreună cu secretarul de stat Arafat, cu toată conducerea MAI, acţiunile de intervenţie ale forţelor ministerului de Interne. Pompierii, medicii şi paramedicii, poliţiştii şi jandarmii s-au mobilizat exemplar şi au intervenit în cel mai scurt timp pentru salvarea cât mai multor vieţi omeneşti. Primele echipaje de intervenţie au ajuns la faţa locului în 11 minute de la primirea apelului la 112, imediat fiind activat planul roşu de intervenţie”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, în cadrul şedinţei extraordinare de Guvern în care s-a decretat doliu naţional pentru trei zile pe întreg teritoriul României.
Vicepremierul a detaliat apoi din punct de vedere tehnic filmul acţiunilor de intervenţie.
„La clubul Colectiv, situat pe strada Tăbăcari, Sector 4, Bucureşti, s-a produs un incendiu în timpul unui concert la care participau între 300 şi 500 de persoane. Incinta unde se desfăşura are o suprafaţă de 425 de mp, fiind situată la parterul clădirii Pionierul. Primul apel de urgenţă a fost înregistrat la ora 22,32, iar la ora 22,43 primele echipaje de intervenţie ale pompierilor au ajuns la faţa locului, fiind activat planul roşu de intervenţie”, a declarat Oprea.
Vicepremierul a adăugat că imediat forţele de ordine au dispus primele măsuri care se iau în astfel de situaţii, evacuarea persoanelor aflate în clădire, asigurarea asistenţei medicale de urgenţă la locul evenimentului, asigurarea măsurilor de ordine publică şi fluenţă a traficului rutier, alertarea personalului de specialitate din unităţile spitaliceşti, precum şi transportul de urgenţă a persoanelor afectate la spitalele din Bucureşti şi judeţul Ilfov.
„În jurul orei 0,15 a fost finalizată activitatea de evacuare a persoanelor afectate din clădire, iar la ora 0,43 incendiul a fost lichidat. În timpul intervenţiei pentru salvarea de vieţi omeneşti 180 de persoane au fost transportate la 12 spitale din Bucureşti. Din păcate, aşa cum suntem informaţi, 27 de persoane au decedat în urma incendiului. Pe măsură ce vor fi identificate victimele, vor fi anunţate exact familiile lor”, a declarat Oprea.
El a adăugat că, de asemenea, s-a dispus asigurarea mijloacelor medicale suplimentare la unităţile medicale care au primit victime ale incendiului.
„Pentru gestionarea imediată au acţionat aproximativ 500 de forţe: ISU Bucureşti- Ilfov, deci pompieri plus SMURD, 151 de pompieri şi 52 de mijloace de intervenţie, serviciul de ambulanţă, 29 de ambulanţe şi 87 de medici şi asistenţi, Poliţia Capitalei, 160 de poliţişti, dintre care 72 de la Brigada Rutieră, cu 57 de autoturisme şi o motocicletă, Jandarmeria Capitalei cu 60 de jandarmi şi 11 autospeciale”, a menţionat vicepremierul.
Oprea a adăugat că pe lângă angajaţii MAI pentru această misiune au fost alarmaţi „foarte mulţi colegi, medici, paramedici, care s-au prezentat la spitale din proprie iniţiativă pentru a sprijini intervenţia de urgenţă”. „În plus, foarte mulţi cetăţeni şi-au exprimat dorinţa de a dona sânge şi de a ajuta astfel persoanele rănite”, a mai spus el.
De asemenea, ministrul Sănătăţii. Nicolae Băncioiu, a precizat că a fost nevoie de o mobilizare fără precedent a forţelor de intervenţie în cursul căreia s-a reuşit o colaborare foarte bună cu echipajele SMURD şi ale ambulanţelor şi Unităţile de Primiri Urgenţe.
„Încă de aseară am avut absolut tot ce ne trebuie pentru astfel de intervenţii, de la sânge, plasmă chiar aveam şi rezerva strategică la Centrul de transfuzeologie din Bucureşti. A fost folosită şi, ulterior, completată. Mulţumim celor care au venit să doneze, chiar încă de ieri noapte. În momentul de faţă avem suficiente unităţi sanguine şi ne ajung pentru moment, iar apelul nostru era ca acei care vor să vină în continuare să doneze să-şi conserve efortul pentru săptămâna viitoare, când vom avea în continuare nevoie pentru intervenţiile chirurgicale. Deci toată partea de medicaţie, toată partea de consumabile este asigurată, toate echipele de chirurgi şi echipele medicale sunt asigurate”, a mai afirmat Bănicioiu.