Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia

02 11. 2024
turcia 67584934857843

„Prima comisie a avut loc în 2019, la Istanbul, atunci când am iniţiat-o în calitate de ministru al Comerţului din acea perioadă. Astăzi, împreună cu ministrul omolog, am avut discuţii foarte bune, aplicate, despre cum facem să creştem relaţiile economice bilaterale. Am avut o ţintă de 10 miliarde de dolari, suntem deja la 11,5 miliarde de dolari (schimburile comerciale – n.r). Atunci când am fost cu primul ministru Marcel Ciolacu în vizită la Ankara, împreună cu preşedintele Erdogan, am stabilit o nouă ţintă de 15 miliarde de dolari, ca fiind valoarea schimburilor comerciale bilaterale şi uitaţi că deja progresul este evident”, a spus ministrul român, după reuniunea JETCO, scrie Agerpres.

El a admis că există un anumit dezechilibru în balanţa comercială a României cu Turcia. „Să ne uităm, însă, un pic mai larg la această balanţă comercială şi să vedem şi valoarea investiţiilor turceşti în România”, a precizat Ştefan-Radu Oprea. Potrivit acestuia, sunt aproape 19.000 de companii turceşti care investesc în România, iar multe dintre acestea sunt printre principalii exportatori ai României, „Ford Otosan fiind pe locul doi astăzi”.

„Când ne uităm la balanţa comercială trebuie să avem în vedere, pe de o parte schimburile comerciale dintre Turcia şi România şi, pe de altă parte valoarea investiţiilor turceşti în România şi valoarea exporturilor pe care aceste companii le fac. Dacă vedem lucrurile din această perspectivă, vom vedea că relaţiile foarte bune la nivel guvernamental se traduc şi prin relaţii bune la nivelul oamenilor de afaceri”, a mai spus Oprea.

Acesta a explicat faptul că, în cadrul reuniunii JETCO, s-a discutat cu precădere despre înlăturarea unor dificultăţi apărute în ultima vreme privind exportul de carne de pasăre, de animale vii.

„Am discutat, de asemenea, despre industria tutunului, despre industria hârtiei. Sunt teme pe care industria românească ni le-a adus la cunoştinţă în ultima vreme. Este, de asemenea, din partea Turciei, problema vizelor. Cum facem să deschidem mai mult partea de turism pentru turiştii turci? Cum facem, de asemenea, să avem vize cu o durată mai lungă pentru partea de afaceri?”, a declarat Oprea.

În plus, s-a discutat şi despre aducerea specialiştilor turci din companiile de construcţii din Turcia, „care deja au câştigat foarte multe contracte”. Ministrul a dat ca exemplu în acest sens partea de dezvoltare a infrastructurii rutiere.

El a menţionat că vineri vor avea loc întâlniri bilaterale şi pe zona de business între oamenii de afaceri. „Sunt ţinte ambiţioase pe care ni le-am propus în foarte multe domenii de activitate, de la agricultură la export de produse agricole, la industrie, la cercetare-dezvoltare, la colaborare între întreprinderile mici şi mijlocii, la investiţii în industrie, la marile proiecte de infrastructură, unde companiile turceşti sunt astăzi prezente în România, până la industrie de apărare şi turism”, a afirmat ministrul Oprea.

Conform acestuia, s-a decis în cadrul întâlnirii ca reuniunile JETCO să aibă loc cel puţin anual. De altfel, cea de-a treia sesiune a Comitetului Economic şi Comercial dintre România şi Republica Turcia va avea loc în 2025, fie la Ankara, fie la Istanbul.

Ministrul turc al Comerţului: Relaţiile economice bilaterale turco-române au crescut în toate domeniile

Relaţiile economice bilaterale au crescut în toate domeniile, comerţ, investiţii, turism, transporturi şi servicii, multe companii turceşti mari şi întreprinderi mici şi mijlocii investind direct în România, până în prezent fiind înregistrate circa 19.000 de asemenea companii, a declarat vineri ministrul turc al Comerţului, Omer Bolat, după încheierea celei de-a doua sesiuni a Comitetului Economic şi Comercial dintre România şi Republica Turcia (JETCO) pe care a prezidat-o alături de ministrul român al Economiei, Ştefan-Radu Oprea.

„În ceea ce priveşte cooperarea energetică, există multe proiecte în desfăşurare. Sunt, de asemenea, proiecte în ceea ce priveşte transportul de gaze din România către Europa de Vest, cu companii turceşti contractante pentru furnizarea de servicii. În industria de apărare, vedem oportunităţi mari pentru ambele ţări pentru producţie comună şi cooperare în achiziţiile de apărare pentru forţele terestre, navale şi aeriene. Turcia a făcut un salt major în industria de apărare. Produsele de apărare turceşti sunt vândute în 138 de ţări. Vindem circa 220 de produse de apărare diferite”, a mai spus ministrul turc al comerţului.

Oficialul turc a apreciat sprijinul României pentru ţara sa în cadrul Uniunii Europene, pentru modernizarea uniunii vamale. „Turcia are o relaţie de uniune vamală cu Uniunea Europeană, unde România este membră cu drepturi depline şi ambele ţări au relaţii politice excelente, relaţii de vecinătate foarte strânse şi calde şi în domeniul economic”, a precizat Omer Bolat.

Potrivit acestuia, Turcia apreciază demersul de „ridicare a cotelor rutiere între cele două ţări”. „Tocmai am iniţiat o nouă linie de feribot între coasta de nord a Mării Negre a Turciei şi Constanţa, lucru care va îmbunătăţi şi va creşte transportul între cele două ţări”, a explicat ministrul turc al Comerţului.

JETCO (Comisia de Cooperare Economică şi Comercială / Joint Economic and Trade Commission) este un instrument de dialog bilateral centrat pe dimensiunea economică şi comercială a relaţiei bilaterale, conform site-ului ambasadei României la Ankara.

Declaraţia de înfiinţare a JETCO România – Republica Turcia a fost semnată de miniştrii economiei din cele două ţări în marja vizitei în România a Preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, la 1 aprilie 2015. Regulamentul de funcţionare a fost semnat la data de 8 februarie 2019, la Bucureşti, de către cei doi miniştri ai comerţului (totodată co-preşedinţi ai JETCO), iar prima sesiune a JETCO a avut loc la Istanbul, la 19 aprilie 2019.