Oprescu, ARB: Piaţa bancară se va consolida în următorii 5 ani

Piaţa bancară va continua să se consolideze în următorii cinci ani, în sensul reducerii numărului de bănci de pe piaţă şi a apariţiei de bănci de nişă, iar această consolidare va fi însoţită de o altă schimbare, respectiv trecerea de la o piaţă bazată pe creditare la una bazată pe economisire, susţine preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 10:28
Oprescu, ARB: Piaţa bancară se va consolida în următorii 5 ani

‘În următorii cinci ani, la nivelul sistemului bancar, cred că piaţa va continua să se consolideze. Mai puţine bănci, poate pe anumit segmente vor apărea bănci de nişă. După consolidare, cred că vom avea o altă schimbare. Noi am fost o piaţă ‘credit driven’ (bazată pe creditare) o perioadă lungă de timp. O perioadă în care creditul a crescut şi a fost principalul motor de creştere al activelor bancare, după care, de aproximativ cinci ani, suntem ‘depozit driven’, o piaţă unde economisirea internă este principalul motor de creştere al activelor bancare. Economisirea va creşte, dar de data aceasta va avea tracţiune şi pe credite. (…) O să intrăm într-o nouă perioadă în care creşterea economisirii va antrena şi creşterea creditării, cu condiţia să nu înfundăm diversele canale posibile de creştere’, a declarat, miercuri, Oprescu, într-o conferinţă de specialitate.

Pe de altă parte, preşedintele ARB atrage atenţia că lucrurile în lumea financiară se schimbă rapid, iar pentru a înţelege implicaţiile aceste schimbări trebuie să apelăm la specialişti, nu la ‘populişti’.

‘Trăim într-o lume din ce în ce mai complexă. Brexit-ul este doar un exemplu de complexitate. Nu mai putem să tratăm populist complexitatea financiară a lumii prezente. Trebuie să înţelegem fiecare implicaţie. Şi, ca să înţelegem implicaţiile, trebuie să apelăm la specialişti’, a subliniat Oprescu.

Referitor la implicaţiile votului din Marea Britanie asupra României, preşedintele ARB este de părere că acestea nu trebuie tratate superficial.

‘Brexit-ul este o schimbare profundă pentru care nici actorii principali nu au reuşit să identifice, în momentul de faţă, traiectoria ulterioară. Suntem într-un teritoriu necunoscut. Apelul pe care l-aş face este: ‘Haideţi să punem specialiştii la treabă, să nu mai dezbatem doar la nivelul celor care vor să comenteze pe aceste subiecte’. Specialiştii care se găsesc în structurile Băncii Naţionale, dar şi în mediul privat ar putea să identifice potenţialul impact asupra societăţii româneşti’, a adăugat Oprescu.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...